"Київводоканал" просить жителів Бортничів допомогти з промивкою мереж



Фото vz.ua

ПАТ "Київводоканал" просить мешканців мікрорайону Бортничі, де близько сотні людей отруїлися водою, зливати воду з кранів упродовж мінімум 30 хвилин на добу.

Як повідомляє сайт водоканалу, лише таким чином можна ефективно промити внутрішньобудинкові мережі.

"Нарахування за використану воду упродовж січня проводитись не будуть", - йдеться в повідомленні.

У водоканалі відзначили, що наразі тривають профілактичні заходи зі знезараженням водогону у Бортничах, під час яких заборонено користування водою для питних потреб, приготування їжі, миття посуду та купання.

Воду радять брати з автоцистерн, які підвозять і роздають її за адресами: вул. Леніна, 29, 45 та 65.

Згідно з результатами дослідження проб води з двох свердловин (№17 і 18) 10-12 січня, жодних відхилень за мікробіологічними показниками не виявлено, відзначили у водоканалі.

"Свердловина №50, у воді якої було знайдено забруднення, наразі цілком від’єднана від локального водопроводу зазначеного мікрорайону для повного обстеження, а також прийняття рішення щодо її подальшої експлуатації", - йдеться у повідомленні.

Також "Київводоканал" наголосив, що джерело інфекції має техногенний характер і ймовірно потрапило до свердловини через порушення підрядною організацією будівельних норм та правил під час будівництва комплексу споруд артезіанського водопостачання мікрорайону Бортничі.

Як відомо, станом на 14 січня серед мешканців Бортничів зафіквовано 97 випадків захворювання гострою кишковою інфекцією через неякісну воду.

Про перші отруєння стало відомо 11 грудня. Тоді, за даними КМДА, у Києві 45 людей було госпіталізовано з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

За словами головного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Санлікар відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

ПАТ "Київводоканал" заявив, що упродовж останніх днів аварій на каналізаційних мережах у Бортничах не було і закликав ЗМІ утриматися від ствердження, що збудник інфекції був саме у водопровідній воді.

Однак увечері 12 січня КМДА повідомила, що вода з водогону у Бортничах таки була заражена збудником кишкової інфекції.

Станом на 12 січня було зафіксовано 64 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію, з них 55 дітей. Госпіталізували 49 осіб. 

Станом на 13 січня, на стаціонарному лікуванні у медустановах перебувало 37 дітей та 5 дорослих.

ПАТ "Київводоканал" погодився компенсувати матеріальні збитки мешканцям Бортничів, які потрапили до лікарні через неякісну водопровідну воду.

Причиною масового захворювання жителів стали нечистоти з туалетів, що потрапили до водогону, пояснив Рубан. 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ