Жителі Бортничів потруїлися через фекалії – головний санлікар Києва



Фото matros-g.livejournal.com

Причиною масового захворювання жителів Бортничівна на гостру кишкову інфекцію стали нечистоти з туалетів, що потрапили до водогону.

Про це заявив головний санітарний лікар Києва Олег Рубан, пише "Сегодня".

"Десь прорвало каналізацію, і фекалії потрапили в труби з артезіанською водою, потім в крани киян", – пояснив Рубан.

Він відзначив, що прорив стався десь на вулиці Леніна в районах будинків №№50-55.

"Але чия саме каналізація прорвала, ми досі не знаємо. У цьому місці дуже щільна забудова. Багато несанкціонованих підключень до центральної каналізації. Плюс – слабо контрольований приватний сектор", - сказав Рубан.

Він додав, що зараз працює комісія лікарів, комунальників, санепідеміологів, інших служб.

"Як тільки ми зрозуміємо, хто забруднив воду, ми передамо матеріали в прокуратуру", - пообіцяв санлікар.

На сьогодні в міських лікарнях Києва з гострою кишковою інфекцією перебувають на лікуванні 37 дорослих і 5 дітей.

"Загрози їхньому життю немає", – запевняє начальник управління організації материнства і дитинства, санітарного лікування Департаменту охорони здоров'я КМДА Олена Шевченко.

За її словами, епідемія вже пішла на спад і за останню добу з характерними симптомами – діарея, блювота, висока температура – звернулося 11 осіб.

Очікується, що ще тиждень постраждалі будуть звертатися за допомогою. Потім все припиниться, припустила Шевченко.

За словами санепідеміологів, з кранів людей, що живуть в Бортничах, потече безпечна вода, але сильно хлорована. Тому пити її фахівці все ж не рекомендують.

За прогнозами Рубана, повністю відремонтують і замінять стару каналізацію у Бортничах десь за 3 місяці. Поки ж головний санлікар пропонує воду для пиття брати з цистерн, які підвозить "Київводоканал".

Як відомо, раніше КМДА повідомила, що станом на 11 грудня у Києві 45 людей госпіталізовано з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

За словами Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Санлікар відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

ПАТ "Київводоканал" заявив, що упродовж останніх днів аварій на каналізаційних мережах у Бортничах не було і закликав ЗМІ утриматися від ствердження, що збудник інфекції був саме у водопровідній воді.

Однак увечері 12 січня КМДА повідомила, що вода з водогону у Бортничах таки була заражена збудником кишкової інфекції.

Станом на 12 січня було зафіксовано 64 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію, з них 55 дітей. Госпіталізували 49 осіб. 

Станом на 13 січня, за інформацією Шевченко, на стаціонарному лікуванні у медустановах перебувало 37 дітей та 5 дорослих.

Загалом з моменту спалаху захворювання до медиків звернулось 78 осіб з симптомами кишкової інфекції. З них 66 дітей.

ПАТ "Київводоканал" погодився компенсувати матеріальні збитки мешканцям Бортничів, які потрапили до лікарні через неякісну водопровідну воду.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ