Метро недоотримує 140 мільйонів на рік – Самопоміч. Інфографіка



Фото horoshienovosti.com.ua

Столичний метрополітен недоотримує щонайменше 140 мільйонів гривень на рік.

Про це повідомляє фракція "Самопомочі" у Київраді.

Депутати провели аналіз фінансово-господарської звітності та діяльності метрополітену.

"Зробивши аналіз, ми можемо стверджувати, що в метрополітену є ресурси!", - наголошують депутати.

За їх словами, переглядати політику тарифікації проїзду можна лише після проведення повного незалежного аудиту підземки та аудиту площ, що надаються в оренду; повернення коштів за рекламу у метрополітен; повернення повноважень по ціноутворенню тарифів метрополітену; реструктуризації боргу та введення електронного квитка.

"На сьогоднішній день метрополітен отримує мізерні кошти від продажу реклами, а саме 2,1 мільйона гривень за 3 квартали 2014 року,  12,5 % від того, що отримує КП "Київреклама"", - нагадали у "Самопомочі".

При цьому, за словами депутатів, приблизний обсяг з продажу реклами в метро сягає 120 мільйонів гривень на рік.

"Потенційне недоотримання – 50 мільйонів гривень на рекламі. На здачі площ в оренду –  20 мільйонів гривень", - йдеться в повідомленні.

Ще однією причиною недоотримання коштів столичною підземкою депутати називають крадіжки на жетонах.

"Існують цілі схеми з жетонами, коли жетони з турнікетів не обліковуються. Зафіксовані випадки на суми: 1) станція "Шулявська" 900 тисяч гривень, 2) станція "Політехнічний інститут" 1,44 мільйона гривень; 3) станція "Мінська" 1,2 мільйона гривень", - йдеться в повідомленні.

"Світовий досвід показує, що введення єдиного електронного квитка піднімає ріст доходу від перевезення пасажирів на 20-30%. Тобто, при введенні електронного квитка дохід потенційно (щонайменше – ред.) збільшиться на 10%, це виходить 70 мільйонів гривень на рік", - підсумували в "Самопомочі".

 

Як відомо, 25 грудня Київрада збільшила розмір статутного фонду КП "Київський метрополітен" на 40 мільйонів гривень. Зазначені кошти буде спрямовано на ремонт рухомого складу.

За словами, керівника підземки Віктора Брагінського, метрополітен уже вилучив з експлуатації 82 пасажирські вагони, а в 2015 році доведеться вивести ще 63, бо вони вичерпали свій максимальний термін експлуатації.

Як відомо, у березні 11 працівників метро спіймали на привласненні 1,1 мільйона гривень з автоматів для поповнення проїзних карток на станції "Мінська".

У вересні Кличко запевнив, що єдиний електронний квиток на всі види громадського транспорту запровадять у 2015 році. 

Однак працівники метро побоюються, що у підземці планують провернути аферу з системою автоматизованого проходу пасажирів.

Мовляв, автоматична система оплати проїзду працює у метро уже 9 років. Її обслуговування обходиться у 7,5% оборотних коштів.

Інвестор же, за словами працівників метро, хоче запровадити затратнішу і більш відсталу систему, як у метрополітені міста Харкова.

Начальник КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський у вересні заявив,що метро Києва повністю переходить на автоматизовану систему проходу пасажирів за допомогою електронних карток. Жетони поступово вилучать з обігу.

Так, жетони в касах вже не продають на станції "Поштова площа", "Кловська", "Театральна", "Героїв Дніпра" та "Нивки". 

На станціях "Деміївська" та "Голосіївська" взагалі закрили каси.

Київська адміністрація пропонує підвищити тарифи на проїзд у комунальному транспорті у 2 рази: на метро та міську електричку до 4 гривень, наназемний транспорт – до 3 гривень за одну поїздку. Наразі триває громадське обговорення тарифів. 

Мерія має намір підвищити вартість проїзду в комунальному громадському транспорті з 1 лютого. 

За словами керівника метро Віктора Брагінського, підвищення тарифів дасть змогу підприємству отримати близько 1,5 мільярда гривень річного доходу.

З переходом на новий тариф у метро змінять і жетони. Вони будуть зеленого кольору.

Українська правда. Київ  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ