Колектив "Софії" просить президента захистити його від міністра Кириленка



Фото з Facebook заповідника

Колектив Національного заповідника "Софія Київська" просить керівництво держави захистити його та інших музейників країни від дій міністра культури В’ячеслава Кириленка.

Про це йдеться у заяві колективу, оприлюдненій на сайті "Софії Київської".

"Ми звертаємося до керівництва держави з проханням стати на захист головної цінності демократії – верховенства права над свавіллям влади тимчасових керівників від культури", - йдеться заяві.

Колектив "Софії" називає заяви Кириленка щодо звільнення директора заповідника Олени Сердюк інсинуаціями та намаганням провести перерозподіл посад.

 "Нас обурює і викликає протест той факт, що замість оголошення програми дій, замість зустрічей з керівниками… нове керівництво Міністерства культури на чолі з новим міністром розпочали перерозподіл посад в тих закладах культури, які є візитною карткою України в світі, і які перебувають під захистом  ЮНЕСКО", - йдеться в заяві.

Колектив відзначив, що упродовж одного дня "без будь-яких підстав, всупереч українському законодавству було здійснено спробу передчасно звільнити з посади директора Софії Київської та Києво-Печерської Лаври". 

"Такі дії відбуваються задля повернення на посади тих людей, які влаштовували спробу захоплення Лаври з тітушками цієї зими, та змінювали історичні дати заснування собору Софії Київської на угоду Януковичу", - наголошується в заяві колективу.

Працівники "Софії" наголошують, що керівництво Мінкульту робить "постійну системну помилку, намагаючись з кожним новим міністром поставити на чолі провідних закладів культури своїх людей, без відповідної освіти та знань, що ... дестабілізує тендітну культурну інфраструктуру".

"Ми вимагаємо накласти мораторій на будь-які звільнення в провідних закладах культури України до моменту оголошення програми діяльності Міністра культури, та пропозицій конкурсного підбору кадрів", - наголосив колектив.

Він закликав усіх колег-музейників приєднатися до цього звернення "заради захисту тих решток культурного надбання та професійного досвіду, які кожний новий міністр культури намагається знищити з особливою майстерністю".

Як відомо, 19 грудня міністр культури В'ячеслав Кириленко пригрозив звільненням директору музею "Софія Київська". Щоправда, офіційної заяви на сайті міністерства немає. Про намір звільнити Сердюк Кириленко написав у Твіттері. 

Скриншот з Твіттера  

Українська правда. Київ 

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ