Будинок профспілок вирішили не зносити – експерти


Стан несучих конструкцій у Будинку профспілок у центрі Києва, який згорів під час акцій протесту, дозволяє відновити будівлю.

Про це на прес-конференції 19 грудня заявив голова профспілки працівників будівництва і промисловості будматеріалів України – директор благодійного фонду "Відродження Будинку профспілок" Василь Андреєв, повідомляє УНІАН.

"Експертний висновок вже існує. Це майже 400 з лишком сторінок дослідження кожного вузла, кожної плити, кожної балки, яка існує в Будинку профспілок. І на підставі цього експертного висновку можна сказати, що Будинок профспілок перебуває в задовільному стані і потребує робіт з відновлення", - сказав Андреєв.

Присутній на прес-конференції архітектор і один з експертів з дослідження стану Будинку профспілок після пожежі Артем Білик, також підтвердив дану інформацію.

"Наш висновок однозначний – будівля підлягає відновленню, фундаменти перебуває в доброму стані – жодних осідань, тріщин не зафіксовано, попри те, що будівля була залита водою під час гасіння пожежі. Колони практично не постраждали від пожежі – вони перебувають у задовільному стані", - сказав Білик.

При цьому він відзначив, що багато плит перекриттів будівлі потребують заміни, але наголосив, що це жодним чином не загрожує цілісності всієї конструкції.

Разом з тим, Андреєв відзначив, що фонд "Відродження Будинку профспілок" уже зібрав 2,95 мільйона гривень і декілька десятків тисяч доларів.

З цих коштів близько 2 мільйонів гривень пішло на фінансування експертного дослідження будівлі, а також на оплату першочергових протиаварійних заходів для зміцнення Будинку профспілок.

За словами Андреєва, для проведення робіт з ліквідації наслідків пожежі в Будинку профспілок було вибрано компанію "ФК Буд".

Водночас, Андреєв наголосив, що після завершення вказаних робіт буде проведено відкритий тендер на виконання внутрішнього і зовнішнього опорядження будинку.

Він також повідомив, що проект укріплення будинку буде розроблено не пізніше кінця січня 2015 року, а роботи з усунення аварійної ситуації планується завершити до кінця лютого наступного року.

"З кінця лютого плануємо вже почати роботу з відновлення внутрішнього вмісту будинку, тобто опорядження", - сказав Андреєв.

Повністю відновити об'єкт планується до 25-х роковин незалежності України в 2016 році.

Андреєв не зміг назвати повну вартість відновлення Будинку профспілок, однак висловив сподівання, що кошти для цих цілей вдасться залучити від організацій, які розміщувались у будівлі до пожежі і які зацікавлені у відновленні своїх приміщень.

Як відомо, столичний Будинок профспілок згорів у лютому цього року під час масових акцій протесту в Києві.  

У грудні мер столиці Віталій Кличко заявив, що Будинок профспілок настільки постраждав від пожежі, що відновлювати його небезпечно, а безпечніше збудувати новий.

Згодом Федерація профспілок заявила, що Кличка не правильно зрозуміли, і що Будинок профспілок відремонтують.

У свою чергу захисники Будинку профспілок заяивли, що вранці 16 грудня прийдуть до мера, щоб разом з ним відвідати будівлю, що постраждала від пожежі.

Після цього мер запевнив, що подальша доля будівлі Будинку профспілок буде відома після експертної оцінки фахівців.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ