Кличко: Ми змушені підняти ціни на проїзд



Фото з сайту УДАРу

Заплановане підвищення вартості проїзду на метро є вимушеним кроком.

Про це заявив мер Києва Віталій Кличко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За словами мера, на сьогоднішній день у Києві – найдешевше метро у світі, але не треба забувати, що метро повинно бути безпечним, ефективно працювати і розвиватись.

"Такого вже не відбувається, у нас велика заборгованість по заробітних платах, заборгованість для того, щоб ремонтувати склад. Нам потрібно ескалатори ремонтувати, нам потрібно будувати метро зараз і продовжувати будівництво метро, проводити на Троєщину. Ми повинні працювати і ми на сьогоднішній день вимушені підняти ціну", - сказав Кличко.

Він нагадав, що останнє підвищення було 7 років тому, з того часу значно зросли ціни на енергоносії, є велика інфляція.

"Щоб метро ефективно, безпечно працювало, ми вимушені це (піднімати вартість проїзду – ред.) зробити", - наголосив мер.

Кличко зауважив, що сьогодні киян цікавить, куди підуть гроші від підвищення тарифів на проїзд.

За його словами, з 1,5 мільярда гривень, які планує отримати метрополітен в 2015 році, 800 мільйонів – податки та зарплата, 150 мільйонів – плата за енергоносії, 300 мільйонів – підуть на погашення боргів за оновлений склад вагонів та на оновлення технічного забезпечення.

"Усе інше – піде на розвиток метрополітену та його утримання", - сказав Кличко.

Він наголосив, що сьогодні гостро стоїть питання про проведення ремонту деяких підземних тунелів, оскільки швидкість потягів метро на деяких ділянках не перевищує 20-30 км\год через їх зношений стан.

Нових станцій метро не буде

При цьому Кличко зауважив, що наступного року через низький рівень фінансування неможливо буде відкрити нові станції метро.

"Ми зможемо відкривати станції в тому випадку, якщо Києву в повному обсязі будуть повертатися податки на доходи фізичних осіб", - сказав він.

Мер наголосив, що з бюджету Києва щороку вилучають майже 9 мільярдів гривень ПДФО, в той час як, наприклад, побудувати новий Подільсько-Воскресенський міст коштуватиме 4,5 мільярда гривень.

Як відомо, Київська адміністрація пропонує підвищити тарифи на проїзд у комунальному транспорті у 2 рази: на метро та міську електричку до 4 гривень, наназемний транспорт – до 3 гривень за одну поїздку. Наразі триває громадське обговорення тарифів. 

Мерія має намір підвищити вартість проїзду в комунальному громадському транспорті з 1 лютого. 

Як зазначив голова метрополітену Віктор Брагінський, підвищення тарифів дасть змогу підприємству отримати близько 1,5 мільярда гривень річного доходу.

Депутат Київради, екс-мер Києва Олександр Омельченко ініціює скасування низки пільг на проїзд у столичному метро.

КП "Київський метрополітен" уже почав готуватися до переходу на нові тарифи. Зокрема, з 1 листопада введено нові проїзні квитки.

Також підземка повністю переходить на автоматизовану систему проходу пасажирів, а жетони будуть поступово вилучені з обігу.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ