Метрополітену для стабільної роботи не вистачає 2,5 мільярда гривень – директор



Фото afisha-kyiv.blogspot.com

Комунальному підприємству "Київський метрополітен" для стабільної роботи не вистачає близько 2,47 мільярда гривень.

Про це на прес-конференції 11 грудня заявив начальник підземки Віктор Брагінський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, через невідповідність тарифу на проїзд витратам у метрополітені утворилася складна ситуація. Зокрема, підприємство не може здійснювати поточний ремонт рухомого складу.

"Для гарантування безпеки руху потягів ми вимушені обмежити швидкість потягів до 40 км/год., і це відчуває кожен пасажир – зниження швидкості призводить до необхідності збільшувати кількість потягів на лінії, щоб забезпечити графік руху, а більше вагонів – більше витрат", - повідомив Брагінський.

Він нагадав, що для вирішення цих проблем необхідно замінити 10 км рейок, стрілочних переводів і хрестовин на суму 25 мільйонів гривень; здійснити роботу зі зміцнення тунелів, усунення течі на суму близько 120 мільйонів гривень.

"Також необхідно відновити працездатність вагонів: з 824 вагонів 73 виведено з експлуатації через відсутність запчастин. Необхідно придбати 127 рам-візків, 101 колісну пару, а це близько 32 мільйонів гривень. Також до кінця 2015 року ми вимушені будемо вивести з експлуатації 63 вагони терміном роботи понад 35 років", - сказав керівник підземки.

Крім того, за словами Брагінського, для забезпечення графіка роботи потягів на лініях метрополітену необхідно поповнити парк новими вагонами на суму близько 2 мільярдів гривень.

"І це лише витрати щодо тунелів та рухомого складу – критичні питання безпечного руху потягів, а ще є ескалаторна служба", - зазначив начальник метро.

За його словами, на сьогодні необхідно здійснити заміну 27 ескалаторів, які пропрацювали понад 50 років, 12 – потребують капремонту. Вартість цих робіт, за розрахунками Крюківського вагонобудівного заводу, оцінюється у 173 мільйони гривень.

Окрім цього, велика частина електрообладнання метрополітену відпрацювала понад 25 років, трансформаторні підстанції – понад 50 років. Для вирішення критичних питань, пов'язаних з енергетичним господарством, необхідно 122 мільйони гривень.

"Для того, щоб утримувати все те, що у нас є, на сьогодні неможливо вкласти ці витрати в тариф 2 гривні", - констатував Брагінський.

Він зазначив, що за умови запланованого в лютому 2015 року підвищення тарифу на проїзд у метро, дохід підприємства у 2015 році орієнтовно становитиме 1,5 мільярда гривень.

"Із 1,5 мільярда гривень, які ми за рік, сподіваємося, отримаємо, витратимо 800 мільйонів на податки і зарплати, 150 – на електроенергію, тепло, газ, 300 мільйонів – на борги, які є за вагони, придбані в кредит, і залишиться на технічне забезпечення близько 300 мільйонів", - резюмував Брагінський.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ