Київрада часів Черновецького-Попова незаконно роздала 3 тисячі га землі – комісія



Фото facenews.ua

Київрада за часів екс-мера Леоніда Черновецького та екс-голови КМДА Олександра Попова незаконно передала у власність більше 3000 га землі та внесла 3900 змін до Генплану столиці.

Про це на засіданні Київради 9 грудня заявила голова тимчасової комісії з перевірки рішень міськради, прийнятих після травня 2006 року Тетяна Меліхова.

"За висновками Тимчасової слідчої комісії Верховної ради України, за часи діяльності Черновецького столиці нанесені збитки в розмірі 60 - 70 мільярдів гривень", - наголосила депутат.

Вона нагадала, що лише за одне скандальне засідання 1 жовтня 2007 року Київрада передала 15 підставним житлово-будівельним кооперативам 1500 га землі.

"Безкоштовно було відчужено понад 415 га особливо цінних земель унікального музею "Пирогово" та прилеглих зелених зон. Територія заповідного Жукова острова була зменшена у 8 разів", - наголосила Меліхова.

Також Київрада безкоштовно у власність або в оренду за символічну плату передала 523 земельні ділянки площею 575 га за рахунок закладів культури, освіти, охорони здоров’я та рекреації. 

"Майже безкоштовно було передано у власність чи у довгострокову оренду приватним особам 1771 га за рахунок зелених зон (34%, або третину площ зелених насаджень міста). Щоб надати всьому цьому вигляд законності, було прийнято 226 змін до Програми розвитку зелених зон Києва", - розповіла депутат.  

За її словами, 750 га київських земель було видано Київрадою без підготовки будь-якої землевпорядної документації.

Крім того, відзначила Меліхова, з травня 2006 року було приватизовано 749 об’єктів комунальної власності, з них шляхом викупу – 561 об’єкт (66,3 %), шляхом продажу на аукціоні – 188 об’єктів (33,7 %).

З них в історичній частині міста приватизовано 355 об’єктів комунальної власності та близько 150 об’єктів культурної спадщини.

Також упродовж 2006-2010 років приватизовано шляхом викупу 10 об’єктів, що перебували на балансах санаторіїв, пансіонатів.

"5,5 тисяч квадратних метрів приміщень центральної частини міста, були продані за ціною, яку заявив сам інвестор. При цьому більшість приватизованих об’єктів у центрі столиці були продані компаніям пов’язаним з колишніми чиновниками КМДА або депутатами більшості "Черновецького-Попова"", - заявила депутат.

Вона наголосила, що викуповували комунальну власність в основному в центрі міста по занижених цінах.

"Враховуючи, що за цей період було продано понад 233 тисячі кв.м нежитлової нерухомості і в основному в центральних районах міста на суму понад 1 мільярд 200 мільйонів гривень, то бюджет міста недоотримав приблизно 3 мільярдів гривень через те, що приміщення були продані не за ринковою вартістю", - пояснила Меліхова.

Майже половина приватизованих об’єктів відразу ж перепродували.  

Найкрупнішим покупцем комунальних активів стала компанія "Новий регіон", на яку було розписано придбання акцій "Київміськбуду", "Київгазу", "Київводоканалу", "Київхімволокно".

"Експерти говорять, що "Київміськбуд" був проданий за ціною, яка в 36 разів нижча за експертну. На сьогоднішній день ці пакети акцій рішенням судів повернуті до комунальної власності Києва", - розповіла Меліхова.

Вона відзначила, що за заниженою вартістю були продані автобусні парки, гаражі "Київводоканалу", 18 приміщень комунальних аптек, приміщення наркологічної клінічної лікарні, дитячого туберкульозного санаторію, центральні поліклініки Солом’янського та Шевченківського районів тощо. 

"Всього по місту з власності територіальної громади вилучено 68,5 тисяч квадратних метрів нежитлової нерухомості, в яких розташувались міські та загальнодержавні установи", - заявила Меліхова. 

Враховуючи нешвидкий процес перевірки та відміни нелегітимних рішень екс-Київради, а також величезний обсяг нерозглянутих питань, Меліхова закликала Київраду продовжити роботу комісії на 3, 6 або 12 місяців.

З травня 2006 року Київрада прийняла 13 тисяч 471 рішеня, з яких 9 тисяч 634 (72%) рішень стосуються земельної сфери, 1 тисяча 347 (10%) рішень - комунальної власності, решта - питань соціально-бюджетної сфери. Наразі комісія отримала звернення та пропозиції щодо перевірки 210 рішень Київради.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ