Київрада купує нову систему для голосування за 13 мільйонів



Фото з сайту klichko.org

Секретаріат Київради 31 жовтня уклав угоду з НТТОВ "Рада" на розробку та впровадження системи голосування "Рада 4 Київ".

Вартість угоди склала 12,97 мільйона гривень, пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Скільки часу знадобиться на встановлення системи – невідомо, в тендерній документації не вказаний чіткий термін виконання робіт.

Секретар Київради Олексій Резніков відзначив, що нову ситему "Рада 4" Київ отримає у 2015 році.

За його словами, встановлення системи голосування проходитиме у 2 етапи і дозволить Києву зекономити частину коштів. 

"Ми не відмовились від ідеї відновлювати "Раду 3". Але на сьогодні її у повному обсязі не існує. Ми домовились, що НТТОВ "Рада" відновить нашу "Раду 3", яка була знищена. Але наповнення вони зроблять деталями, які потім можуть бути використані для "Ради 4"", - сказав Резніков у коментарі "Українській правді. Київ".

Він додав, що у Київраді залишились лише половина пультів, а їх наповнення усе понищене і вкрадене.

"Ми намагаємося з усієї України зібрати старі пульти "Ради 3", але наповнити їх "мізками металевими" від "Ради 4". Це дозволить депутатам розпочати роботу до нового року. А в наступному році ми замінимо всі пульти на сучасні і отримаємо "Раду 4" повністю з новими пультами і екранами. Оце все коштуватиме 13 мільйонів", - сказав секретар Київради.

Він пояснив, що це робиться тому, що у бюджет немає 13 мільйонів, але є необхідність якомога швидше повернути депутатів у залу Київради на Хрещатику.

"Ми вже підписали угоду, що наша відновлена "Рада 3" буде доведена до рівня "Рада 4", тобто ми матимемо сучасну з планшетним голосуванням систему", - сказав Резніков.

Секретар Київради відзначив, що цього року буде профінансовано 50% коштів – близько 7 мільйонів гривень, решту заплатять у 2015 році.

При цьому він наголосив, що "Рада 4" для Києва обійдеться значно дешевше, ніж "Рада 4" для Верховної ради.

"Верховна рада витратить на цю систему 90 мільйонів. Навіть якщо ви порахуєте пропорцію – там 453 місця, у нас – 122, то все одно наша система коштує в половину менше ніж у Верховної ради", - підсумував Резніков.

Наприкінці червня Кличко заявив, що на відновлення системи для голосування "Рада" потрібно 11 мільйонів гривень.

Раніше Резніков заявив, що столична влада відмовилась від ідеї купувати нову систему для голосування у Київраді і  намагається відремонтувати понівечену під час революційних подій систему "Рада".

За даними "Наших грошей", власниками фірми "Рада" є Леонід Баран, Анатолій Мороз та Олександр Кобозев.  Компанія отримала замовлення без відкритих торгів, за переговорною процедурою з огляду на потребу в уніфікації та стандартизації.

У період з 1998 – 2013 рр. саме вона здійснювала розробку, впровадження, авторський супровід, модернізацію, технічне обслуговування та адаптацію системи НТТ "Рада", окрім того відповідно до експертного висновку інституту Кібернетики НАНУ це підприємство єдине, що може надати такі послуги.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ