"Київводоканал" пояснив, чому нарахував киянам по 22 куби води на одну особу. Інфографіка



Основними причинами "захмарних" рахунків мешканцям, які не мають лічильників, є некоректний облік води у квартирах з лічильниками та крадіжки води власниками нежитлових приміщень.

Ще однією причиною є проживання у квартирі без лічильника значної більшої кількості людей, ніж зареєстровано, повідомляє сайт "Київводканалу".

У компанії зауважили, що нормативи споживання наразі скасовані, а змінами до порядку надання субсидій населенню були затверджені виключно соціальні норми споживання послуг, згідно з якими з 1 жовтня нараховують субсидії.

 Інфографіка водоканалу

Також у "Київводоканалі" наголосили, що усі близько 12 тисяч лічильників, які знаходяться на балансі водоканалу, вчасно проходять технічне обслуговування та повірку.

"Усі будинки, в яких виявлені випадки спірних нарахування та зареєстровані скарги від мешканців, "Київводоканал" візьме під особистий контроль та ініціюватиме комплексну перевірку квартирних лічильників: правильність показів, своєчасність повірки, технічний стан", - наголосили у водоканалі.

"Жителі, які не мають лічильників, повинні розуміти, що їм доводиться сплачувати за сусіда, який, наприклад, просто свідомо занижує показники водоміра або ж може застосовувати шахрайські методи – такі як встановлення магніту", – зазначив директор розрахункового департаменту Станіслав Каплуненко.

Інфографіка водоканалу 

"Київводоканал" наголосив, що квартирний лічильник води необхідно повіряти кожні три-чотири роки з дня його встановлення, але не більше трьох разів, тому що термін експлуатації водоміра становить від 10 до 12 років.

Ця послуга є платною, бо, за словами голови комісії Київради з питань ЖКГ Олександра Клюса, у тарифі на холодну воду не передбачені кошти на повірку.

Як повірити лічильник і скільки це коштує?

Щоб повірити квартирний лічильник мешканцю необхідно звернутися до ЖЕКу з проханням належним чином демонтувати водомір – розмістивши на його місце вставку, повідомили у водоканалі.

Демонтований лічильник можна самостійно віднести на повірку до Розрахункового департаменту, вул. Електротехнічна, 16, к. 104, де працівники виробничого відділу в порядку "живої черги" приймають лічильники на повірку.

З собою необхідно мати водомір та його технічний паспорт. Після здачі лічильника на повірку споживачу виписують квитанцію на оплату послуг з повірки.

Як повідомляє сайт "Укрметртестстандарт", повірка одного лічильника коштує 43 гривні 20 копійок.

Якщо несправність або непридатність до повірки лічильника помітна одразу, прилад не приймають.

"Слід зауважити, що роботи з повірки лічильника сплачуються у будь-якому випадку, навіть якщо результати повірки показали непридатність до подальшої експлуатації. Саме тому лічильники, яким понад 10 років радимо одразу замінити на нові, не витрачаючи кошти на повірку", - наголосили у водоканалі.

Повірка лічильника вдома – без демонтажу водоміра – коштує 120 гривень за один прилад.

Як повідомили у ТОВ "Центр вимірювань", що збирає дані на повірку лічильника у квартирі мешканців і без демонтажу приладу, для замовлення послуги, потрібно залишити заявку.

Заявку розглянуть, і упродовж 2-3 тижнів до квартири прийде майстер, який за допомогою спеціального приладу зніме дані лічильників на повірку. Процедура займає близько 10-15 хв для одного лічильнка. Дані він передасть до "Укрметртестстандарту", де їх простежують і винесуть вердикт. Результат мешканець отримає рекомендованим листом за 3-4 тижні.

У випадку, якщо лічильник несправний, його доведеться замінити. Як розповіли у ТОВ "Центр вимірювань", новий водомір коштує від 200 гривень.

Як пояснили "Українській правді. Київ" в одному за столичних ЖЕКів, повірку лічильника необхідно робити навіть тоді, коли мешканець відразу хоче замінити старий лічильник на новий.

"Вам треба написати заяву в ЖЕК. Тоді провести повірку старого лічильника. Тоді можете встановити новий", - пояснила диспетчер ЖРЕО 403.

На запитання, чи не можна просто встановити новий лічильник без повірки, диспетчер відповіла: "Не можна! Бо, може, ви воду накручували, тому повіряти не хочете". 

Однак юристи відзначають, що дерти гроші з киян за повірку лічильника незаконно.

"Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця послуг, яким є ЖЕК", - пояснив "Українській правді. Київ" юрист.

Як відомо, у вересневих платіжках на компослуги киянам нарахували по 22 кубічні метри холодної води на кожну зареєстровану у квартирі особу.

З 1 липня у Києві гаряча вода подорожчала більш ніж на 70%, а холодна - на 130%. Також з 1 липня зросла вартість теплопостачання Києва і квартплата (на 90%)

Спеціалізовані організації, які мають право здійснювати повірку лічильників у місті Києві: ДП "Укрметртестстандарт" – 331-39-76; ТОВ "Епбра" – 360-37-44; ТОВ ВКП "УкрСервісМонтаж" – 413-95-56, 413-97-60.

Вимірювання під час повірки лічильників води без їх демонтажу безпосередньо у квартирах здійснюють підприємства, які співпрацюють з ДП "Укрметртестстандарт", зокрема: ТОВ "Водоканал-сервіс" - (044) 277-21-78, КП "Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду" (лише Деснянський район) - (067) 249-89-00, (044) 225-10-07 та ТОВ "Центр вимірювань" - (044) 221-02-09, (095) 257-02-55, (063) 073-05-02.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ