Нищук: "Жовтень" потрібно відбудувати, щоб там далі був кінотеатр


Міністерство культури просить правоохоронні органи якнайшвидше і всесторонньо розслідувати пожежу в кінотеатрі "Жовтень" і повідомити громаді про результати.

Про це заявив міністр культури Євген Нищук, повідомляє прес-служба Мінкульту.

"Дуже тривожним сигналом є те, що сталося сьогодні вночі з одним з осередків розвитку альтернативної культури, кінематографічного майданчику, кінотеатру "Жовтень" – знакового місця і для професійних митців, і, що особливо важливо, для молоді. Місця, що завжди презентувало глядачеві унікальну, неповторну кінопрограму", - сказав він.

Нищук додав, що кінотеатр розвивали і підтримували титанічними зусиллями колектив закладу та його директор – кінокритик Людмила Горделадзе: "Довгі роки – не завдяки, а всупереч".

"Буквально нещодавно ми мали з пані Людмилою зустріч щодо тієї складної ситуації, у якій нині перебуває кінотеатр, адже неодноразово звучала інформація, що є ряд осіб, зацікавлених у знищенні цього культового місця", - зазначив міністр.  

"Звісно, причини цього займання будуть встановлювати слідчі, та якщо основна з версій – підпал – підтвердиться, то це вища міра цинізму", - заявив він.

"Втім, водночас – це є і виклик усій культурній спільноті столиці, яка має об’єднатися. Разом ми маємо зробити все, щоб цей кінотеатр не просто відбудувати, а й щоб він і далі продовжував працювати у напрямку просування високої мистецької кіно-культури", - додав Нишук. 

Він повідомив, що Міністерство культури вже звернулося до правоохоронних органів із проханням якнайшвидшого та всестороннього розслідування пожежі в кінотеатрі "Жовтень".

"Тут має працювати незалежна комісія з неупередженого, попри велику кількість зацікавлених сторін, розслідування. Також ми сподіваємося на повне та вчасне інформування представниками МВС громадськості щодо результатів оперативно-розшукових робіт та інших деталей перебігу справи", - сказав Нищук.

Як відомо, пожежа в кінотеатрі сталася пізно ввечері 29 жовтня. Займання виникло о 21.41, а ліквідувати його вдалося о 2.26.

Вогнем було знищено дах на площі 300 кв. м. Жертв та постраждалих немає.

Збиток від пожежі оцінюють у 7 мільйонів гривень

За словами мера Києва Віталія Кличка, уже порушено кримінальне провадження за статтею про навмисне знищення/пошкодження майна шляхом підпалу.

Однією з версій події очевидці називають продовження неодноразових спроб виселити "Жовтень" з даного приміщення.  Навколо приміщення на вул. Костянтинівській протягом останніх років тривали суперечки і судова тяганина.

Як відомо, 16 вересня відбулося засідання суду у справі за позовом прокуратури Подільського району до ТОВ "Кіноман" про виселення кінотеатру "Жовтень" з будівлі кінотеатру. Третя особа Департамент комунальної власності Києва про виселення. Справу відкладали упродовж 10 місяців. 

Як відомо, позов про виселення закладу з приміщення було подано 4 грудня 2013 року.

У лютому 2014 року Київська адміністрація пообіцяла укласти з ТОВ "Кіноман" (кінотеатр "Жовтень") нову угоду оренди на 3 роки.

Як відомо, частину Подолу, на якій розташований кінотеатр "Жовтень", дедалі більше забудовують. Поблизу самого кінотеатру вже не раз намагалися почати будівництво.

У соцмережах анонсовано акцію за відновлення "Жовтня", яку планується провести 31 жовтня, об 11 годині, біля Київської міськдержадміністрації.

Українська правда

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ