Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/54436224160da/
Українська правда
Київ

У Софії Київській обвалилась частина стіни. ФОТО

19.10.2014  10:03


Фото з Facebook Ірини Нікіфорової

18 жовтня близько 10.50 на території Національного заповідника "Софія Київська" на вул. Володимирській, 24 обвалилась частина 5-метрової цегляної огорожі 1960-тих років.

Про це повідомляє сайт заповідника.

Обвал стався на ділянці між Митрополичим садом і прибудинковою територією на вул. Стрілецькій, 7/6.

"Огорожа впала на ділянку газону в бік території заповідника, постраждалих немає, пошкоджень пам'яток Національного заповідника "Софія Київська" немає", - йдеться в повідомленні.  

Фото з сайту заповідника

У заповіднику відзначили, що "зазначена ділянка огорожі була змурована в середині ХХ ст. (1960-ті роки) з різносортної, в т.ч. пустотілої цегли без перев'язки між окремими її частинами з застосуванням слабкого мурувального розчину". 

Колишній директор заповідника Неля Куковальська пов’язує обвал стіни з прокладанням тепломереж у 2013 році.

"Впали мури Святої Софії. Це саме те місце, де в попередньому році під самі фундаменти було закладено водонесучі комунікації ( тепломережі). Яка науково-методична рада могла таке затвердити!!! Чи може це все робилось самовільно і без документації?", - написала Куковальська у Facebook.

Вид на Софію через пролам у стіні. Фото з Facebook Ірини Нікіфорової

"Це є злочин і за нього необхідно нести сувору відповідальність!", - наголосила екс-директор заповідника.

За словами активістки, однієї з захисниць столичних пам’яток Ірини Нікіфорової, довжина обваленої ділянки становить близько 50 метрів.

Фото з Facebook Нелі Куковальської

"Найпесимістичніші прогнози щодо руйнування давніх пам’яток Києва, на жаль, починають здійснюватися. Обвалилась частина стені Заповідника, що відділяла його територію від внутрішнього двора житлового будинку по вул. Стрілецькій, 7/6. Довжина ділянки, що обвалилась близько 50 метрів", - написала Нікіфорова у Facebook.

Фото з Facebook Нелі Куковальської 

У свою чергу активіст і депутат Київради від "Батьківщини" Ігор Луценко пов’язує обвал стіни зі зсувами ґрунту, які спричинила "злочинна забудова" поблизу заповідника.

"Внаслідок злочинної політики забудови буферної зони Софії Київської, авантюрних будівельних проектів, рівень ґрунтових вод на території заповідника та коло нього піднявся до критичного рівня. Відстань від верхнього краю підземної води до фундаменту Софії – півтора-два метри. І цей показник весь час зменшується", - написав Луценко у Facebook.

Фото з Facebook Нелі Куковальської 

"Причин декілька. Перша і найбільш очевидна – забудови з глибокими фундаментами навколо, котрі порушують циркуляцію підземних вод, внаслідок чого виникають своєрідні "загати", вода накопичується так само, як у водосховищах над греблями. Ґрунти втрачають стійкість", - пояснив Луценко.

Найскандальнішим будівництвом, яке могло призвести до руйнування він назвав елітний житловий комплекс Fresco Sophia, що на вулиці Гончара 17-23 (на карті позначено блакитним).

"Поряд, по провулку Рильського, збудовано фітнес-клуб зі спа-центром. Грішать на неправильним чином прокладені комунікації", - додав депутат.

 Фото з Facebook Ігоря Луценка

Він додав, що поблизу Софії відбулося вже мінімум два випадки аварій внаслідок зсувів ґрунту. Зокрема, декілька років тому, за 20 метрів від свіжозваленої стіни (на малюнку показано червоним), був провал у тротуарі (позначено жовтим), куди впала людина і загинула.

"Тенденція загрозлива – руйнування трапляються все ближче і ближче до стін самого Софійського собору, і вже впритул підійшли до історичних пам’яток. Якщо не вжити заходів, руйнування самого Софійського собору – справа часу", - додав Луценко.

Фото з Facebook Ірини Нікіфорової 

Він переконаний, що врятувати Софію може лише "жорсткий мораторій на забудову буферної зони, з паралельним обстеженням, і реконструкцією комунікацій".

Українська правда. Київ 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.