Київські транспортники погрожують страйком через зарплатні борги



Фото thekievtimes.ua

Столичні транспортники погрожують вийти на страйк, якщо КП "Київпастрас" не погасить борги з заробітної плати.

Про це пише "Сегодня" з посилання на працівників тролейбусів, трамваїв та працівників депо.

"Якщо так піде далі, ми просто не виїдемо на лінії", – погрожують співробітники одного з депо.

За словами транспортників, вони вже 2,5 місяці живуть без зарплат – людям досі не видали гроші за серпень.

"Ми розуміємо, що в країні війна. Багато наших колег зараз у зоні АТО. Але скажіть, як мені жити? У жовтні мені ще не дали грошей за серпень, а у мене двоє маленьких дітей", – скаржиться водій тролейбуса №18 Оксана.

За словами водіїв, за серпень їм заплатили лише по 200 гривень.

"Кинули на картки по 7% від зарплати – це 200 гривень. А одному кондуктору дали тільки 7 гривень – це 1% від зарплати! Ви б бачили, як плакала ця жінка біля банкомата. У неї ставка – 1300 гривень, і вона щодня продає квитки в трамваї", – розповів водій трамвая Максим Сосновський.

Інший водій Валерій каже, що минулого тижня слюсарі відмовилися працювати (без них трамваї не можуть вийти на лінію), так їх почали вмовляти, і дали всім по 200 гривень.

За словами кондуктора Валентини, частина працівників через те, що не платять гроші,  звільняється, зокрема, у її депо за останній місяць звільнилися четверо водіїв.

У "Київпастрансі" визнають, що заборгованість є, але запевняють, що страйку не допустять, бо борги намагаються погасити.

"Заборгованість по зарплатах буде погашена до кінця цього тижня, або на наступному. Є 60 мільйонів гривень, вони вже розподіляються. Водії повинні розуміти, що в країні йдуть військові дії. Основну частину фінансів ми отримуємо з держбюджету, за перевезення пільговиків, і ми не можемо гарантувати, що гроші не будуть відправлені на інші потреби", - пояснив гендиректор "Київпастрансу" Сергій Майзель.

Він додав, що держава заборгувала "Київпастрансу" 217 мільйонів гривень, тому і виникли зарплатні борги.

"Але ми працюємо над цим питанням, гроші ось-ось мають з'явитися в казначействі. Потрібно затягнути пояси і трошки потерпіти", – додав Майзель.

Крім траспортників, без зарплат залишаються і київські метробудівці. Їм заборгували гроші за два останні місяці, і остаточно не розрахувалися навіть за станцію "Теремки", яку відкрили майже рік тому.

Але метробудівці не сумують і сподіваються отримати чесно зароблене вже на цьому тижні.

"Київрада проголосувала за виділення нам 40 мільйонів гривень. На цьому тижні, сподіваюся, ми почнемо платити працівникам зарплату", – розповів гендиректор "Київметробуду" Володимир Петренко.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ