У КМДА розповіли, як покращити якість медицини у Києві


Щоб змінити організацію системи охорони здоров’я у Києві і підвищити якість медпослуг, необхідно затвердити тарифи на послуги лікарень.

Про це в інтерв’ю газеті "Голос України" повідомив заступник голови КМДА Михайло Радуцький.

"Щоб запровадити зміни, необхідно погодити тарифи на медичні послуги. Це не означає, що хворі мають платити за медичну допомогу. Але місту все одно потрібен прайс, який ми намагаємось погодити з МОЗ з 2008 року", - сказав чиновник.

Він додав, що змінилася уже низка міністрів, а тарифів все немає.  

За словами Радуцького, має бути затверджено стандарт якості медпослуг, тоді у киян буде право вибору, а у лікарів — мотивація вчитися та ставати професійнішими спеціалістами.

"Люди самі вирішать, куди звертатись по допомогу. І буде видно, який лікар зароблятиме багато, а який — практично нічого. Якщо лікар вміє оперувати апендицит, і ми йому будемо саме за це платити, то до нього стоятиме черга, і отримувати він буде дуже високу зарплатню. А до того, хто нічого не вміє, ніхто на прийом не піде, і йому доведеться вчитися або звільнятись", -  пояснив чиновник.

Крім того, за його словами, міська влада матиме змогу оптимізувати систему та кількість медичних закладів у столиці.

"Коли у нас будуть тарифи, оголошуватимемо тендер для лікарень на надання медичних послуг. Робитиметься це просто. Знаємо, скажімо, що протягом року в середньому треба здійснити 10 тисяч операцій. Та чи інша лікарня заявляє, що це вона може зробити на такому-то обладнанні, з такими-то ліками за тисячу гривень. А інша — за 800. Отож питання, зайва лікарня чи ні, потрібна вона місту чи без неї легко обійтись, можна буде вирішити дуже швидко", - пояснив Радуцький.

Водночас заступник голови КМДА запевнив киян, що вони за медичну допомогу не платитимуть. Мовляв, усі послуги за визначеними тарифами місто сплачуватиме зі свого бюджету.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ