Київська медицина перебуває у комі – чиновник КМДА



Фото "Голосу України"

Столична медицина перебуває у стані "коми", якщо систему охорони здоровя не змінювати – вона зупиниться взагалі.

Про це в інтерв’ю "Голосу України" заявив заступник голови КМДА з питань медицини Михайло Радуцький.

"По суті, столична система охорони здоров’я перебуває в комі. Її стан можна ще охарактеризувати відомим висловом "пацієнт швидше ще живий, ніж мертвий, але"... І це сьогодні для нас найбільша проблема. Без гарячої води прожити можна. А от коли медицина не здатна допомогти людям, це вже крах", - переконаний чиновник.

Пропри те, що медицину реформують ось уже 4 роки, відчутних змін в системі не сталося. Причиною цьому Радуцький бачить недосконалу законодавчу базу і відсутність системного підходу.

"Дуже часто виникають проблеми, які не пов’язані ні з Києвом, ні з Україною, навіть не з фінансуванням, а із законодавчим забезпеченням", - наголосив він.

Чиновник додав, що ідея запровадження сімейної медицини – правильна, але проблема полягає у ставленні до цієї реформи.

"У нас немає господарчого підходу до медицини як до економічної галузі. Не за законами економічної галузі медицина функціонувати не може. Без різниці — платна вона чи безоплатна. Тим паче що безкоштовною вона все одно не є: безплатна для людини, а для міста, держави — ні", - сказав Радуцький.

"Потрібно щиро і чесно заявити, що держава здатна нині забезпечити у лікуванні певний мінімум. Іншу частину — за рахунок або страховки, або власних коштів хворих", - додав він.

Чиновник додав, що сьогодні в Україні на стаціонарне лікування одного хворого виділяють 1,6 гривні, а якщо людина у реанімації — 50 гривень.

"Хтось може посміятися. А я кажу, що цього достатньо. Знаєте чому? Фінансове забезпечення лікування в Україні залежить від кількості ліжок у лікарні, і головні лікарі — треба ці ліжка чи ні, — роблять усе, аби їхню кількість не зменшили. Якщо ми почнемо фінансувати лікарняний заклад залежно від кількості наданих послуг, то 1,6 гривні без збільшення бюджету перетвориться десь на 70 гривень, а 50 — на 700 гривень", - сказав Радуцький.

"Це не казки і не додаткове бюджетування, а просто господарське ставлення до медицини. Бо сьогодні тільки Україна може собі дозволити 21 день тримати хворого у відділенні гастроентерології без операції. Такого немає у жодній країні", - підсумував чиновник. 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ