Кандидати підкупляють виборців подорожами і водою


За півтора тижні до парламентських виборів у столиці почастішали спроби підкупу виборців.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на голову Комітету виборців України Олександра Черненка.

"Чим ближче день виборів, тим активніші кандидати. Грошовий підкуп набирає обертів.", - сказав Черненко.

Цього року, за словами експертів, кандидати стали оригінальніші і використовують не тільки пакети "гречка-чай". Приміром, на 216 окрузі один з політиків "під розпис" видає жителям ключі-брелоки від нових поштових скриньок.

Все частіше, за словами Черненка, виборців заманюють і грошима. Але роблять це оригінально, і так, щоб не порушувати закон.

"Головна проблема – роздача грошей. Для цього кандидати використовують напівлегальні схеми у вигляді грошових пірамід. Беруть людину, і укладають з нею договір на надання послуг агітатора. Ця людина підключає сусідів, і так – по наростаючій. Причому договір укладають з кожним, але по факту – просто платять гроші за голос ", - відзначає Черненко.

До слова, ціна питання в столиці також зросла: зараз виборцям платять 300 гривень, відзначає видання.

Є й кандидати, які заманюють киян подорожами. Так, листівка від кандидата по 212 округу запрошує киян відвідати святиню Почаїв. Ще один кандидат по 212-му розщедрився на водичку: біля наметів стоять кулери, і "працівники" пропонують перехожим стакан води і агітлистівки.

А На Оболоні, в 217 окрузі, кандидат пофарбував стіни в під'їзді і паркани біля будинку в колір національного прапора.

Експерти сподіваються на те, що прийнятий Радою закон про кримінальну відповідальність за спробу підкупу виборців (передбачає позбавлення волі від 2 до 4 років) допоможе знизити рівень корупції.

"Якщо президент оперативно підпише закон, вдасться хоча б трохи припинити ці "каруселі ", - каже Черненко.

Але політолог Володимир Фесенко в цьому сумнівається.

"На цій темі багато піаряться, але результатів немає. Може трапитися, що цей закон використовують виключно проти окремих політопонентів", - вважає експерт.

У міліції розповіли, що поки звернень, пов'язаних з підкупом виборців, не фіксували.

Розцінки на роботу в агіткомпаніі, в порівнянні з травнем нинішнього року, теж виросли.

Якщо начальник штабу на виборах до Київради міг заробити 12 тисяч гривень, то на парламентських – 26-39 тисяч. Агітатори теж отримують більше – 20-25 гривень/годину (у травні було 15 гривень).

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ