"Київзеленбуд" накупив саджанців у компанії, яка фігурувала у скандалі з каштанами


 Київське комунальне об’єднання "Київзеленбуд" за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ "ПП "ЕдМарліс" на постачання саджанців на суму 5,35 мільйона  гривень.

Організація замовила саджанці листяних дерев, листяних кущів та квіткову розсаду, повідомляють "Наші гроші".

Отримати рослини "Київзеленбуд" повинен цієї осені.

Найдорожчими у переліку закупленого є саджанці каштанів – Гіркокаштан звичайний "Баумані" (різновид звичайного кінського каштану, суцвіття біле з червоним візерунком). Один саджанець такого каштана обійдеться в 1 тисячу 950 гривень. Серед найдорожчих також клени – сріблястий по 1,7 тисячі гривень за штуку і гостролистий по 1,65 тисячі гривень за штуку.

Власником фірми "ЕдМарліс" є Валерій Конотоп, директором – Едуард Мартиненко.

Фірма почала вигравати тендери минулого року, за цей час отримала три контракти від "Київзезенбуду" на загальну суму 14,18 мільйона гривень.

"Наші гроші" нагадують, що компанія "Ед Марліс" фігурувала у скандалі з висадкою каштанів на Хрещатику.

Восени 2012 р. КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на висадку 289 каштанів породи Briotti (м’ясочервоні). Тендер виграла фірма ТОВ "Професійний садівник", з нею відповідно й було укладено договір. Разом з тим, компанія не імпортувала каштани з Італії сама – посередником між "Професійним садівником" та італійським розсадником виступив "Ед Марліс".

У березні-квітні 2013 року каштани посадили, однак уже в травні виявилося, що не ті: дерева зацвіли не червоним, а білим.

Як з’ясувалося пізніше, лише два дерева з 285 каштанів, висаджених у квітні на Хрещатику, є анонсованими червоними каштанами сорту Бріоті - стійкого до молі і несприятливого середовища. Дві третини дерев виявилися звичайними кінськими каштанами.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за зловживання при закупівлі каштанів, а збитки склали мільйон гривень.

Пізніше київські чиновники заявляли, що підміна червоних каштанів сорту Бріоті, призначених для висадки на Хрещатику, сталася в Італії. Водночас італійці це спростовували.

При цьому виникла також плутанина з ціною саджанців: радник голови КМДА Олександр Мазурчак заявляв, що один саджанець породи Briotti коштує €430, при цьому в квітні того ж року "Київзеленбуд" закуповував у "Ед Марліса" цей же сорт по 3 тисячі гривень за штуку.

У лютому 2014 року київський суд зобов’язав "Професійного садівника" пересадити каштани.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ