У мерії розтлумачили, як заповнювати нові платіжки



Фото з сайту kyiv.comments.ua

Київська адміністрація розповіла, як правильно заповнювати нові квитанції за житлово-комунальні послуги та звідки в документі взялися нові послуги.

Як повідомляє сайт КМДА, таке рішення прийнято у зв’язку з великою кількістю запитань, які виникли у мешканців щодо нових платіжок.

У мерії наголосили, що рахунок не можна розрізати, бо він є єдиним платіжним документом.

"У колонці "Нараховано" враховані всі наявні пільгові знижки по квартирі", - наголосили в мерії.

Невідповідність у тарифах за гаряче водопостачання, наведених в коментарях і у графі розрахунку пояснили тим, що у платіжці "проведено перерахунок за неякісно надані послуги".

Нова послуга "водовідведення гарячої води" була завжди, але у зв'язку з правовим визначенням виконавців послуг її виділили в окремий блок.

"Показання за послугу водовідведення гарячої води повинні збігатися з показниками за послугу гарячого водопостачання", - йдеться в повідомленні.

Суму оплати за показниками приладів обліку за наявності пільг, субсидій, компенсацій повинні розрахувати самі споживачі.

Для цього загальну кількість кубічних метрів за надану послугу треба поділити на кількість осіб, які проживають у квартирі, визначити долю споживання для кожного мешканця.

Отриману долю – порівняти з нормою за послугу (вона залежить від сантехнічного обладнання: найпоширенішими нормами є 5,5 кубометрів холодної води та 3,5 кубометрів гарячої).

"Різниця між фактично спожитим обсягом на одну людину і вищезазначеним нормативом обраховується без пільгової знижки: кубометри множимо на встановлений тариф. Обсяги, спожиті в рамках норми, множимо на встановлений тариф на кількість пільговиків, які проживають у квартирі, і на відсоток оплати (100% - %знижки). До оплати рахуємо суму за надлишки та суму, що в межах норми", - йдеться в повідомленні.

"Якщо ж отримана доля менша або дорівнює встановленій нормі споживання, то отримані кубометри множаться на встановлений тариф, на кількість пільговиків, які проживають у квартирі, і на відсоток оплати (100% - % пільги)", - пояснили в мерії.

Орієнтовний розрахунок субсидій можна провести у калькуляторі на сайт КП "ГІОЦ".

У разі виникнення аварійних ситуацій, виникнення боргів, надання неякісних послуг або надання послуг не в повному обсязі, мешканці повинні звертатися до виконавців послуг, наведених в рахунках на рівні кожного блоку.

Блок "Централізоване опалення", потри те, що розрахунки за послуги надаються виключно в опалювальний період, надруковано, щоб мешканці могли платити авансом.

Крім того, у мерії додали, що кияни можуть скористатися міжбанківською системою електронних платежів Портмоне для оплати компослуг.

Як відомо, у вересні кияни отримали нову форму квитанції для сплати за житлово-комунальні послуги. Платіжка роздрукована на бланку формату А4 і має 5 блоків: квартплата, гаряча вода, холодна вода, гаряче водовідведення і опалення.

Клікність, щоб збільшити. Фото з сайту  ukrinform.ua 

Як відомо, сплатити за житлово-комунальні послуги у вересні можна до кінця місяця. При цьому знижка, передбачена за сплату до 20-го числа, буде збережена.

Українська правда. Київ 

  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ