Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/541a6e0f93867/
Українська правда
Київ

У 2015 році запрацює єдиний квиток для громадського транспорту. Оновлено

18.09.2014  08:30


Фото avtobazar.lviv.ua

У столиці у 2015 році буде запроваджено єдиний електронний квиток на всі види громадського транспорту.

Про це, звітуючи про 100 днів роботи, заявив мер Києва Віталій Кличко.

"Ми починаємо запровадження Єдиного електронного квитка для всіх видів громадського транспорту столиці", - сказав міський голова.

За його словами, за рахунок автоматизації процесу обсяг збору виручки має збільшитися на 20-30%, а відсоток коштів, які витрачаються на обслуговування кас, касирів та інших працівників, зменшиться з 30% до 8%.

"Завдяки автоматизації ми зможемо повністю виключити людський фактор із процесу збору коштів, і запобігти випадкам крадіжок. Наприклад, у 2012 році тільки на одній із станцій метрополітену було виявлено розкрадання виручки кількома касирами на суму більше мільйона гривень", - відзначив Кличко.

Він запевнив, що проект "Єдиний електронний квиток" буде реалізовано повністю за інвестиційні кошти.

Як відомо, працівники метро побоюються, що у метро планують провернути аферу з системою автоматизованого проходу пасажирів.

Згідно з документами, які є у розпорядженні "Української правди. Київ", впровадженням "Єдиного електронного квитка" на всі види транспорту займатиметься ТОВ "Альфа Пей Київ", яка буде співінвестором та оператором проекту, та ТОВ "Фондові комунікації", яке прийматиме готівкові кошти та перераховуватиме їх КП "Київський метрополітен" та КП "Київпастранс".

Це, дозволить інвестору із залученими компаніями безконтрольно розпоряджатися коштами, як належать перевізникам.

На думку співробітників метро, фірма "Альфа Пей" - це "легальне прикриття корупціонерів достатньо високого рівня державної і міської київської влад".

За документами, впровадження автоматизованої системи оплати проїзду коштує 120 мільйонів гривень (хоча, за підрахунками метрополітену, – не більше 105 мільйонів), а вилучатиме інвестор на обслуговування цілих 8,47% від загального обороту коштів. Грошима ці 8,47% становитимуть орієнтовно у 160 мільйонів на рік.

Як відомо, автоматична система оплати проїзду працює у метро уже 9 років. Її облуговування обходиться у 7,5% оборотних коштів.

Інвестор же, за словами працівників метро, хоче запровадити затратнішу і більш відсталу систему, як у метрополітені міста Харкова.

Начальник КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський у вересні заявив, що метро Києва повністю переходить на автоматизовану систему проходу пасажирів за допомогою електронних карток. Жетони поступово вилучать з обігу.

Наразі підземка призупинила роботу кас на станціях "Деміївська" та "Голосіївська".

Також з 1 листопада проїзні квитки на метро старого зразка будуть виведені з обігу. зараз їх можна безкоштовно обміняти на картки нового зразка. 

Українська правда. Київ 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.