У Києві відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні. Відео



3 серпня у столиці відкрили перший пам’ятник героям "Небесної сотні".

Знак у вигляді козацького хреста з’явився на вулиці Тургенівській, біля університету імені Драгоманова.

Відкривали пам’ятник за участю хору Верьовки та патріарха Філарета, повідомляє Громадське ТБ.

Як повідомляє ZIK, захід був багатолюдним, до пам’ятника прийшли студенти, політики, діячі науки та культури.

Після молебня патріарх Філарет зазначив, що Росія фактично здійснила агресію проти України, порушивши міжнародні та моральні норми. Тож українські сини, подолавши страх на Майдані, сьогодні захищають батьківщину на Сході.

За словами ректора, пам’ятник з’явився так далеко від революційних подій, бо чимало студентів підтримували Євромайдан і були присутні на Майдані під час Революції гідності.

Водночас пам’ятник "Небесній сотні", який мають встановити на Інститутській ще не готовий.  

На думку мера Києва Віталія Кличка, меморіал героям Небесної сотні має бути простим, гідним і зрозумілим, повідомляєсайт КМДА.

"Я бачив кілька макетів. Одна ідея мені сподобалася: це чорна плита з мармуру, на якій викарбувані імена тих патріотів, хто віддав своє життя під час Революції гідності. У цій плиті відбивається кожна людина, яка до неї підходить. І кожен може доторкнутися до цієї площини і, як в дзеркалі, - символічно - до долонь тих хлопців, які віддали свої життя за вільну Україну", - зазначив Кличко.

Водночас, мер підкреслив, що це його особиста думка. Конкурс наразі триває, і рішення винесе експертна рада після обговорення проектів комплексу меморіалу з громадськістю.

"У нас багато людей, які хочуть внести пожертвування на цей пам'ятник. І, думаю, з бюджету міста ми також зможемо виділити гроші для фінансування спорудження меморіалу", - зазначив Кличко.

Як відомо, на 26 жовтня назначені парламентські вибори. 

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ