Гостиний двір хочуть консервувати за рахунок киян



Фото "Сегодня"

На консервацію Гостиного двору у центрі столиці потрібно 3 мільйони гривень, адже такому вигляді, як нині, будівля зиму не переживе.

Про це заявила архітектор-реставратор Валентина Шевченко, пише  "Сегодня".

Консервувати будівлю депутати Київради хочуть за рахунок киян.

"Будівлю треба врятувати від зими. Є проектна організація, яка готова розробити схему консервації. Це обійдеться у 100 тисяч гривень і займе місяць. Гроші готові пожертвувати депутати Київради. А от до реставрації хочемо підключити киян", - сказала депутат Київради, голова робочої групи з консервації Гостиного двору Вікторія Кустова.

За її словами, достатньо, щоб кожен киянин пожертвував "гривню-дві".

Тим часом Управління охорони культурної спадщини КМДА вже направило до Мінкультури пакет документів, щоб внести в Держреєстр національної культурної спадщини Гостиний двір.

"Він має важливе містобудівне значення. Я вважаю, що будівлі треба повернути статус пам’ятки архітектури (був знятий у 2011 році) і внести в Держреєстр національної культурної спадщини", — сказав голова експертної комісії управління охорони культурної спадщини Мінкультури Леонід Прибега.

У свою чергу перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов переконаний, що з забудовником треба вести переговори, щоб він закінчив реконструкцію.

"Я вважаю, що треба вести переговори, інакше у тій будівлі ніколи не закінчать реконструкцію і в такому стані вона залишиться навіки. Замість того, щоб Київ  мав торговий центр, ми будемо мати ще один недобуд", - сказав Ніконов.

Компанія "Укреставрація" готова продовжити роботи, але за умови.

"Хай або відміняють рішення Київради про розірвання договору, і ми далі продовжимо реконструкцію, або хай міська вдала поверне нам 100 мільйонів гривень — гроші, які ми вже вклали в ремонт", — сказав новий директор ПАТ "Укрреставрация" Іван Клочко.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ