На розв’язки і дороги за новим Генпланом Києва треба 34 мільярди гривень



"Не офіційний" проект реконструкції Шулявки, розроблений ентузіастами. Фото avto-city.com.ua

На будівництво доріг і розв’язок з гідно з новим Генпланом до 2025 року потрібно 34 мільярди гривень.

Про це в інтерв’ю "ЛІГАбізнесінформ" заявила начальник департаменту транспорту КО "Київгенплан" Тамара Аляб'єва.

За її словами, на перший етап виконання робіт – 5 років – заплановані реконструкція Великої кільцевої дороги, прокладання тунелю під Ботанічним садом (правобережний підхід до Дарницького мосту) і будівництво 13 першочергових транспортних розв'язок.

Зокрема, реконструкція Шулявського шляхопроводу, розв’язка на Поштовій площі, будівництво трирівневої розв'язки на Ленінградській площі, реконструкція моста Патона, закінчення будівництва Подільського мосту з лівобережним підходом тощо.

"Загалом на це необхідно близько 34 мільярдів гривень", - сказала Аляб’єва.

Вона уточнила, що на розв'язку на Шулявці орієнтовно потрібно 400 мільйонів гривень, на завершення робіт на Поштовій площі – близько 100 мільйонів, на завершення будівництва Жулянського шляхопроводу – 300 мільйонів гривень.

"Згідно з проектом Генплану обсяг пасажирських перевезень збільшиться вдвічі - з 1 до 2 мільярдів пасажирів на рік. Кількість автотранспорту зросте з 900 тисяч до 1 мільйона 260 тисяч автомобілів. Протяжність магістральної вуличної мережі збільшиться з 640 до 850 км", - сказала розробник Генплану.

Аляб’єва відзначила, що наразі питання, звідки братимуть кошти на будівництво, не вирішене, але отримати їх можна з трьох джерел – держбюджету, бюджету Києва і за рахунок приватних інвестицій та концесій.

"Для цього необхідно визначити інвестиційно привабливі об'єкти і провести інвестиційні конкурси. Є також механізм державно-приватного партнерства, що передбачає будівництво тунелів, мостів, автомагістралей та передачі їх у концесію", - пояснила чиновник.

Як відомо, Генеральний план Києва-2025 вже дев'ять місяців перебуває на експертизі. Восени його планують виносити на затвердження Київради.

За словами Аляб’євої,  на даний час по Генплану знято близько 90% зауважень і пропозицій експертизи.

"До 1 вересня ми плануємо закрити всі питання і отримати позитивний висновок експертизи", - підсумувала Аляб’єва.

   

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ