Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/53e355e9b9dac/
Українська правда
Київ

Київ може залишитися без електрики взимку – ударівець

07.08.2014  13:33


Фото fedpress.ru

Результатом хаотичного і масового переходу киян з газу на електрику стане відключення електрики. Уже зараз виходять з ладу цілі підстанції.

Про це у блозі на "ЛІГАбізнесінформ" пише депутат Київради від "УДАРу" Анатолій Велімовський.

"Але це не найгірше. Найгірше, що внутрішньо будинкові електромережі у більшій частині міста створювалися у ті часи, коли найбільш енергоємною з домашніх  предметів була праска. Теперішнього навантаження більша частина з них просто не витримає", - написав депутат.

"У результаті безгазова зима може перетворитися у постядерну…", - прогнозує ударівець.

Разом з тим, як повідомив депутат у Facebook, уже зараз, коли кияни тільки почали встановлювати бойлери, почали горіти електромережі.

"Чотири інформації з переходу на електрику, отримані від різних людей: 1. Досить нові будинки. Народ почав встановлювати бойлери. У мого товариша і помічника вилетів блок безперебійного живлення, а наступного дня – відеокарта компа. 2. Старі будинки. Проводка горіла ще до того. Уже зараз виклики щоденно. Начальник мого ЖРЕО", - повідомив Велімовський.

Крім того, за словами депутата, у котеджному містечку на Київщині, де люди масово перейшли з газових котлів на електричні, і де провели експеримент – увімкнули їх одночасно, згоріла підстанція.

"Терміново потрібні гроші на заміну електромереж. Прикинули, мільйонів 70 з бюджету можна витягти. Зможемо замінити проводку в 2-3% найбільш проблемних будинків", - написав Велімовський з посиланням на начальника управління ЖГ КМДА.

Він запропонував, як варіант знайомитися з сусідами і намагатися замінити електромережі в будинку власними силами.

"Дізнавайтесь суми. Якщо зможете скинутися будинком – скидайтесь", - порадив ударівець і додав, що повна заміна усіх електрокабелів у шестипід’їзній дев’ятиповерхівці може коштувати менше 100 тисяч гривень.

Разом з тим він додав, що влада сьогодні має знайти механізм і повернути людям воду, поки "паніка (з бойлерами) не набула загального характеру".

"Друге. Треба змусити "Київенерго" значно знизити запропонований ними тариф на тепло. За моїми оцінками, зважений тариф лежить в діапазоні 200-215 гривен за гКал проти 295 гривень, затверджених нині для "Київенерго" регулятором", - додав Велімовський.

Крім того, за словами депутата, на урядовому рівні треба вирішити проблему постачання мазуту на всі вітчизняні ТЕЦ.

"Я добре розумію, що мазут дорожчий за газ у 5 і більше разів. Але ми просто зобов’язані забезпечити його як мінімум на місячний запас. Це значно укріпить наші позиції у переговорах з РФ", - поділився депутат.

За його підрахунками, мова йде про близько 200 мільйонів для Києва і у 5-7 разів більше для країни.

"Багато? Дуже, але, схоже, іншого варіанта у нас просто нема. Альтернативою централізованому теплу може стати лише повний колапс енергетики", - підсумував Велімовський. 

Українська правда. Київ 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.