Зекономленого за липень газу вистачить лише на 1 день опалення взимку – депутат



Фото 4vlada.com

Зекономленого на киянах, які змушені літо і половину осені сидіти без гарячої води, газу вистачить лише на 3-4 дні опалення міста взимку.

Про це у блозі на "ЛІГАбізнесінформ" пише депутат Київради від "УДАРу" Анатолій Велімовський.

Депутат відзначив, що "Київенерго" заявила, що за липень, який кияни просиділи без води, вона зекономила 12 мільйонів кубометрів газу.

"Якщо помножити цю цифру на 3,5 місяця (які лишились до опалювального сезону), отримаємо 42 мільйона відповідно. Якщо порівняти це з видобутком вітчизняного газу, який в основному і є "газом для населення", то при 20 мільярдах власного видобутку – липень - це 0,06%, весь період від 0,21% до 0,32%. Серйозна економія?", - написав Велімовський.

Він додав, що потреби газу для "Київенерго" у зимовий період становлять 400 мільйонів кубів.

"Тобто липень дорівнює 3% або менше ніж один день роботи "Київенерго" в зимний період. Якщо порівняти 3,5 холодних місяця з 3,5 місяцями до гіпотетичного початку опалювального сезону, то це від 2,6% до 3,9%. Тобто на 3-4 дні (опалення) зі 105 днів найбільш холодної погоди", - написав Велімовський.

Він відзначив, що "Київенерго" кошти за надані послуги витрачає на зарплати і "інші витрати", натомість за поставлений газ розраховується в останню чергу.

"Результатом такої політики став той факт, що вперше в новітній історії заборгованість споживачів і міста перед "Київенерго" виявилась меншою, ніж борги "Київенерго" за газ перед НАК "Нафтогаз України". Це при тому, що "Київенерго" завжди непогано виживала, не маючи боргів за газ і з боргами споживачів і бюджету", - наголосив депутат.

"Так що одним з головних винуватих у нинішній кризі з гарячою водою є "Київенерго". Для порівняння, у Дарницької ТЕЦ боргів за газ немає, і вона спокійно працює", - додав Велімовський.

Таким чином, за словами депутат, економія на гарячій воді не є панацеєю, а ситуація довкола газу і "Київенерго" є наміром розкуркулити Рената Ахметова і перерозподілити власність.

"Складається враження, що нинішня криза з постачанням газу на ТЕЦ "Київенерго", і як результату гарячої води у київські квартири, інспірується деякими силами, які зацікавлені в політико-експропріацькому підході до переділу власності "Київенерго"", - відзначив депутат.

Він додав, що ці сили влаштовує те, що при цьому "летить імідж Кличка і "УДАРу" і все це відбувається напередодні парламентських виборів".

Як відомо, 14 липня "Нафтогаз" дав доручення відключити від газопостачання ПАТ "Київенерго" і низку інших підприємств теплокомуненерго, які продовжують накопичувати борги за спожите паливо.

29 липня мер Києва Віталій Кличко заявив, що опалювальний сезон у столиці буде складним. Зокрема, температуру у будинках доведеться понизити на кілька градусів.

Також мер попередив киян, що доведеться економити не лише газ, а й електроенергію.

Разом з тим, директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький, заявив, що кількість будинків без гарячої води у Києві буде зростати. Мовляв, влада таким чином економить газ, щоб узимку обігрівати квартири.

А 28 липня заступник Кличка Ігор Ніконов заявив, що столична влада розглядає можливість встановлення модульних котелень на пелетах для забезпечення киян теплом і гарячою водою взимку.

Водночас він порадив столичним жителям заздалегідь подбати про утеплення власних будинків, перевірити електропроводку та запастися обігрівачами.

Після обрання Кличка мером столиці він запевняв, що покладе край ганебному відключенню води влітку, 

Як відомо, з 1 липня у Києві гаряча вода подорожчала більш ніж на 70%, а холодна - на 130%. Також з 1 липня зросла вартість теплопостачання Києва і квартплата (на 90%).

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ