У Києві біженців вчать розмовляти українською. ФОТО



Столичні активісти відкрили безкоштовні курси української мови для киян, мешканців сходу країни, Криму та колишніх громадяни Росії, які за різних обставин опинилися в Україні.

Про це пише "Українська правда. Життя".

Курси користуються популярністю – люди телефонують і запитують, як приєднатися до навчання.

Нині група студентів з 14 осіб двічі на тиждень (у понеділок та п’ятницю) відвідує уроки української мови.

Переважно це кримчани, є кілька студентів з Донеччини, Луганщини, а також троє росіян, які виявили бажання вивчати українську.

За словами викладачки мови, аспірантки Києво-Могилянської академії за спеціальністю "українська мова" Катерини Мельник, рівень знань її студентів – початковий та середній.

"Багато хто справді гарно знає мову, тільки нею соромляться говорити. Та коли їх акуратно спонукаєш – вони починають говорити, не гірше за киян. Цікаве спостереження: якщо студент чи студентка не знає, як якесь слово перекладається українською, то говорять все ж російською. Але суржику як такого немає", - розповідає про свою групу Катерина.

Викладачка Катерина. Усі фото з Facebook курсів

Викладачка зізнається, що із самого початку мала деякі побоювання. Адже невідомо було, які політичні настрої мають її майбутні студенти.

"Та вже на першому занятті я зрозуміла, що ми всі в одній системі координат, тому порозумітися нам буде нескладно. Найголовніше, мої студенти мають пізнавальний інтерес. Вони готові на все. Це люди, з якими мені легко знаходити спільну мову. Вони буквально поглинають знання", - каже Катерина.

Серед охочих вчитися і школярі, і  

"Я хочу тут говорити українською, а не російською. Це дуже важливо, якою мовою ти спілкуєшся. Мова поширює культуру. І в Україні не дуже добре говорити російською, особливо з огляду на ті соціально-культурні процеси, які зараз відбуваються", – розповів 17-річний Андрій з Санк-Петербурга.

дорослі 

Хлопець планує стати "чиновником", готуватиметься цілий рік для того, щоб скласти ЗНО і вступати в Академію муніципального управління.

Біженка з Сіверодонецька Луганської Анна Чижова, мріє збільшити словниковий запас, щоб отримати другу вищу освіту.

 Ось так виглядає матеріал першого заняття

"Приїхавши до Києва, стали в кризовий центр на облік як переселенці, влаштували дитину в дитячий садочок. Чоловік уже знайшов на роботу. Чому я на курси записалася? Хочу отримувати другу вищу – журналістську освіту, нещодавно мене зарахували до Міжнародного київського інституту. Там – навчання українською", - пояснила жінка.

Організатори кажуть, що незабаром розпочне свою роботу друга група студентів-переселенців.

За словами викладачки, охочих багато, тому наразі шукають вільне приміщення, залучають волонтерів та викладачів.

"Ми працюємо з порожніми кишенями, та з ідеєю", - розповіла дівчина.

Експрес-курси для переселенців триватимуть півтора місяці й покликані допомогти студентам подолати мовні бар’єри та швидше інтегруватися в середовище.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ