Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/53cca8ff0dda4/
Українська правда
Київ

За минулий тиждень Київ "мінували" 32 рази

21.07.2014  08:45


Фото kp.ua

Минулий тиждень став рекордним за кількістю повідомлень про закладену "бомбу" різних об'єктах: упродовж семи днів Київ "мінували" 32 рази.

Про це пише "Сегодня".

Так, "телефонні мінери" повідомляли про вибухівку у кількох ТРЦ (18 разів), готелях (з повідомлення), Генпрокуратурі, станції метро, залізничному вокзалі і телевізійних каналах.

"Такого не було за всі 23 роки незалежності!" - розповіли прес-службі Держслужби з питань надзвичайних ситуацій.

Попередній сумнівний рекорд – 10 повідомлень за 3 дні – теж поставлений цього року, в лютому.

Взагалі ж з початку року про мінування різних об'єктів столиці до міліції повідомляли 80 разів. Ні в одному випадку інформація не підтвердилася.

Однак, правоохоронці наголошують: до кожного такого випадку потрібно ставитися дуже уважно.

"По кожному такому факту порушено кримінальне провадження, хоча в 99% випадків подібні дзвінки – навмисне хуліганство. Особа одного з жартівників вже встановлена. Ним виявився 31-річний психічнохворий чоловік, він неодноразово повідомляв про мінування "5 каналу"", - розповіла прес-офіцер міліції Києва Ольга Білик.

Графіка "Сегодня"

Вона додала, що через хворобу його не притягнуть до кримінальної відповідальності, а відправлять на лікування.

У міліції також не виключають, що всі помилкові повідомлення минулого тижня могли надходити від однієї людини.

Президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман переконаний, що зловмисник, який повідомляє про замінування, навряд чи має серйозне психічне захворювання.

"Припускаю, що псевдомінування пов'язано з подіями на Сході. Роблять це свідомо, щоб посіяти паніку і змусити людей нервувати", - вважає Глузман.

Про те, що мінування можуть бути і своєрідною помстою за АТО, говорить і екс-керівник прес-служби МВС України, полковник міліції Володимир Поліщук.

"Це можуть бути ті, хто підтримує терористів на Донбасі і хоче дестабілізувати ситуацію в столиці", - відзначив Поліщук.

У міліції кажуть, що у зв'язку з повідомленнями про мінування ввели низку спеціальних заходів щодо забезпечення безпеки громадян. Зокрема, на в'їзді в місто посилені всі пости ДАІ, а патрулі зорієнтовані на виявлення підозрілих предметів.

"Обговорюємо зараз можливість оснастити місця масового скупчення людей відеокамерами", - додали у Головному управлінні київської міліції.

Правоохоронці запевняють, що у них є всі ресурси для своєчасної реакції на кожну надзвичайну подію, проте пошук "бомби" на великому об'єкті як то ТРЦ чи вокзал обходиться в 15-20 тисяч гривень.

До того ж "мінувальників" не так просто спіймати.

"З 80 випадків лжемінування з початку року поки є лише 5 підозрюваних, чиї справи готуються до суду", - зазначили у столичній міліції.

Тим часом за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності передбачено покарання до 8 років в'язниці плюс компенсація всіх витрат по виїздам на місця НП.

Як відомо, вранці 17 липня "5 канал", що належить президенту Петру Порошенку, призупинив мовлення через чергове повідомлення про замінування.

15 липня "5 канал" вже тимчасово призупинив мовлення через повідомлення про мінування. Міни не знайшли. Водночас СБУ затримала особу, яка повідомила про "замінування". 

4 липня в офісі та ефірній студії "5 каналу" також шукали вибухівку через анонімне повідомлення.

16 липня невідомий повідомив про замінування торгових центрів "Магелан" та "Атмосфера", що у Голосіївському районі столиці.

14 липня вибухівку шкали одразу у кількох торгових центрах столиці.  

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.