Антимонопольний комітет наказав Кличку розібратися з повіркою лічильників води



Фото yak-prosto.com

Антимонопольний комітет закликав Київську міську державну адміністрацію вжити заходів для врегулювання питань, пов’язаних з повіркою квартирних засобів обліку води.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Таке рішення прийнято "з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та недопущення перекладання на населення наслідків бездіяльності виконавців послуг, а також нарахування споживачам плати за не спожиту ними воду".

Зокрема, АМКУ рекомендував Київській адміністрації:

- встановити порядок та джерела фінансування забезпечення повірки засобів обліку води;

- визначити такі терміни здійснення повірки квартирних засобів обліку, які б не призводили до ущемлення інтересів споживачів та забезпечити інформування про це споживачів у передбачений законодавством спосіб.

В Антимонопольному комітеті зазначили, що до них надходять численні звернення від споживачів щодо термінової повірки лічильників за власний кошт та попередженням, що у разі невиконання повірки, їм нараховуватимуть більшу плату за воду.

"Аналіз нормативно-правової бази свідчить про право споживача на періодичну повірку засобів обліку та вказує на обов’язок виконавця проводити періодичну повірку квартирних засобів обліку та контролювати міжповіркові інтервали. Витрати на повірку мали бути передбачені регулятором у відповідному тарифі", - наголосили у АМКУ.

"Бездіяльність як виконавців послуг (невиконання своїх обов’язків щодо забезпечення повірки засобів обліку води), так і КМДА, може призвести до ущемлення інтересів споживачів та, відповідно, до порушень законодавства про захист економічної конкуренції", - наголосили у Антимонопольному комітеті. 

Як відомо, столичні ЖЕКи розвісили на багатоквартирних будинках оголошення про необхідність повірки лічильників холодної і гарячої води до 1 липня 2014 року. 

Водночас у "Київводоканалі" розповіли, як і де повірити лічильники. Така послуга є платною і коштує від 50 до 100 гривень за лічильник. 

Однак юристи відзначають, що дерти гроші з киян за повірку лічильника незаконно.

"Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця послуг, яким є ЖЕК", - пояснив "Українській правді. Київ" юрист.

Згодом термін повірки лічильників подовжили до 1 січня, однак не пояснили, хто має платити за цю послугу. 

У свою чергу "Київенерго" заявила, що з 1 липня переходить на прямі договори зі споживачами і повірятиме лічильники безкоштовно, бо "витрати на обслуговування, перевiрку лiчильникiв гарячої води закладенi у тариф".

Водночас у "Київводоканалі" наголосили, згідно з постановою Кабміну №630 перевірка квартирних приладів проводиться за рахунок коштів виконавця послуг. І наголосили, що до 1 липня 2014 року виконавцями послуг були житлові організації: ЖЕКи, ОСББ та кооперативи.

"Житлові організації повинні виділяти кошти на перевірку лічильників на воду. Для цього є постанова Кабміну №869. І там чітко вказано, що повірка - це окремий пункт витрат", - наголосили у водоканалі.

Згідно з постановою, у Києві були встановлені тарифи на перевірку квартирних приладів у розмірі 3,6 коп. за 1 м2 на один прилад.

"Якщо житлові організації фіксують у квитанції цей рядок витрат, то вони зобов'язані перевіряти лічильники за свій рахунок. Якщо ж мешканцю такий рахунок не виставляли, то, відповідно, у житлової організації немає коштів на повірку", - пояснили у водоканалі. 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ