Гостиний двір може не пережити зиму – експерти



Фото з Facebook-спільноти Hostynnyi Dvir

Історична будівля Гостиного двору не переживе зиму, якщо не буде законсервована, або відреставрована.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на експертів.  

"Гостиний двір у такому вигляді залишати на зиму не можна. Там відкрита покрівля, і вода біжить під фундамент! Накрити будівлю дахом потрібно якнайскоріше", - розповів архітектор Андрій Миргородський.

Він додав, що якщо цього не зробити, то з'явиться загроза не тільки для будови, але й для метро – адже вода просочується в тунелі.

У тому, що так залишати Гостиний двір не можна, переконаний і архітектор Георгій Духовичний.

"Потрібно розробляти проект консервації об'єкта, а це обійдеться в 30-40 тисяч гривень. Будівля стоїть без даху і вікон, знятий захисний шар штукатурки зі стін. До зими всі конструкції повинні бути накриті і організовано відведення води, інакше до весни стіни просто заваляться", - сказав він.

Як відомо, Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з середини зими. Роботи, які почали на об'єкті ще в 2012 році, заморожені через відсутність грошей. А днями київський апеляційний адмінсуд, за позовом активістів, скасував рішення Київради про виділення землі забудовнику Гостиного двору під протиправну реконструкцію будівлі.

Активісти називають реконструкцію незаконною

"Усі роботи по Гостиному заборонені. Рішення про землевідведення потрібно офіційно скасувати, але щоб депутати його розглянули на сесії, потрібно пройти три комісії - бюджетну, земельну та регламентну. Крім того, у Гостиного двору є власник – Фонд Держмайна. І тепер ФДМ повинен розірвати договір з компанією "Укрреставрація", яка займається реконструкцією будівлі, оскільки вона неодноразово порушувала умови договору", - сказав столичний активіст і голова комісії Київради з питань культури Ігор Луценко.

Він додав, що комісія наполягатиме, щоб об'єкт передали на баланс міста. А після того, як вирішаться юридичні тонкощі, місто буде шукати інвестора на конкурсній основі, щоб зробити не реконструкцію, а реставрацію будівлі.

Бо замість Гостиного двору хочуть зробити ТЦ з бутиками і паркінгом

"Для таких робіт необхідно як мінімум 50 мільйонів гривень. Новому інвестору буде запропоновано право оренди на 49 років. Деталі ще обговорюватимуться, але непогано було б повернути в історичну будівлю бібліотеку, яка там знаходилася раніше, а частину приміщень використовувати як аудиторії для студентів , - сказав Луценко.

Водночас в "Укрреставрації" здаватися не збираються і планують оскаржувати рішення суду.

"Ми подали апеляцію. У нас достатньо документів, щоб відстояти свою правоту. Як тільки скасують прийняте рішення, ми відразу ж приступимо до роботи", - запевнив директор "Укрреставрації" Дмитро Ярич.

За його словами, сам об'єкт охороняється, а над проектом продовжують працювати фахівці.

"Об'єкт під час дощів не постраждав. На даний момент консервація не потрібна. Але якщо будинок залишиться в тому ж стоянні і далі, на зиму його доведеться консервувати", - сказав Ярич.

"Укрреставрація" хоче зробити з Гостиного двору бутики і супермаркет

Він додав, що на завершення реконструкції потрібно близько 200 мільйонів гривень, але це за старим курсом, тож не виключено, що кошторис збільшиться в 1,5 рази.   

Як відомо, Гостинний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році.

Постановою Кабінету міністрів №1380 від 15 серпня 2011 року Гостинний двір було виведено з Державного реєстру пам`яток архітектури.

26 квітня 2012 року Київрада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація" на Контрактовій площі, 4, у Подільському районі для реконструкції будівлі Гостинного двору під торговельно-офісний центр.

20 вересня 2012 року Київрада передала "Укрреставрації" в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою.

Це рішення обурило столичних активістів, тому вони розпочали у Гостиному дворі акцію протесу.   

3 серпня 2012 року президент Віктор Янукович виключив Гостиний двір з Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

14 січня 2013 року Попов повідомив, що за рішенням Міністерства культури Гостинний двір та ще 30 будинків історичного Подолу набули правового статусу комплексу пам’яток містобудування місцевого значення. За його словами, тепер Гостинний двір буде не реконструйовано, а реставровано.

Тривалий час на території Гостинного двору діяла "Гостинна республіка" – культурний проект, організований захисниками пам'ятки. Однак вранці 18 лютого 2013 громадських активістів витіснили з Гостинного двору.

Вдень того ж дня на території Гостинного двору трапився новий конфлікт, коли народні депутати й активісти намагалися пройти всередину будівлі.

Представники ВО "Свобода" заявила, що міліція і "Беркут", застосовуючи спецзасоби, побили й затримали кількох депутатів від "Свободи" та активістів.

Окружний адміністративний суд Києва 21 лютого заборонив партії ВО "Свобода" проводити будь-які акції та встановлювати намети на території Гостинного двору і на прилеглій до будинку території.

2 березня 2013 року громадські активісти організували мітинг-концерт на захист Гостинного двору.

Наприкінці квітня 2014 року в. о. київського міського голови Володимир Бондаренко запевнив, що Гостиний двір буде повернуто у власність міста, так само, як і книжковий магазин "Сяйво", Будинок актора, Центр серця та стадіон "Старт".

24 червня Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Київради про виділення землі забудовнику Гостиного двору під протиправну реконструкцію будівлі. 

Водночас Земельна комісія Київради не підтримала винесення на голосування депутатів міськради питання про повернення Києву Гостинного двору.

29 червня київський міський голова Віталій Кличко доручив провести громадські слухання щодо подальшої долі Гостинного двору.

Фото з Facebook-спільноти Hostynnyi Dvir

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ