Кличко закликав Київську облраду зупинити дерибан Києва. Оновлено



Мер Києва Віталій Кличко звернувся до голови Київської облради Миколи Бабенка не допустити ухвалення незаконних рішень щодо розширення селища Коцюбинське за рахунок столичного лісу.

Про це йдеться у зверненні Кличка до голови Київської облради.

За словами Кличка, у ЗМІ з’явилася інформація, що на сесії Київської облради 26 червня буде з голосу винесено проект рішення щодо розширення меж Коцюбинського на понад 4 тисячі га за рахунок Біличанського лісу, що є частиною Національного природного парку "Голосіївський".

Кличко наголосив, що київська  влада неодноразово направляла листи та звернення прокурору Києва, начальнику Головного управління МВС у Києві та начальнику Головного управління СБУ у Києві та Київській області,  Генпрокурору та ГПУ з проханням зупинити незаконні дії Коцюбинської селищної ради та притягти винних до відповідальності.

"Однак, на цьому спроби захоплення Коцюбинською селищною радою земель міста Києва не припиняються", - наголосив мер Києва.

Кличко нагадав, що Київрада відмовила  в погодженні проекту землеустрою щодо розширення меж селища Коцюбинське до 4065 га за рахунок земель Києва.

"На сьогодні територіальна цілісність меж міста Києва продовжує перебувати під загрозою, а ситуація що склалась має характер захоплення території міста Києва через судові рішення", - наголосив столичний  голова.

Він підкреслив, що відповідно до закону про столицю рішення про встановлення і зміну меж Києва ухвалює парламент за поданням Київради.

Кличко також зауважив, що 1 травня 2014 року президент своїм указом розширив межі національного природного парку "Голосіївський"  на 462,62 гектара за рахунок земель Київського комунального об'єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень "Київзеленбуд".

"З метою захисту прав територіальної громади міста Києва, недопущення незаконної зміни меж міста Києва та уникнення захоплення земель лісового фонду в межах міста Києва звертаюся вас не допустити ухвалення незаконних рішень, а депутатів закликаю не порушувати закон і не голосувати за такі рішення", - наголосив Кличко у листі до Бабенка.

Крім того, зранку 26 червня перед засіданням Київоблради озвучили, що Кличко підписав з селищним головою меморандум й погодили, що питання про межі Коцюбинського на засіданні 26 червня не буде виноситися.

Текст меморандуму у залі засідань облради продемонстрував депутат Юрій Левченко.

Як повідомляє прес-служба "УДАРу", сторони також домовилися до 11 липня створити тристоронню робочу групу щодо встановлення меж Коцюбинського, провести необхідні переговори та знайти врегулювання проблеми.

"Водночас, в основу такого рішення  має бути покладений принцип щодо збереження в повному обсязі Національного природного  парку "Голосіївський" згідно з указом президента від 1 травня цього року "Про зміну меж національного природного парку "Голосіївський"", - йдеться повідомленні.

Як відомо, боротьба за Біличанський ліс триває з 2008-го року з моменту, коли селищна рада Коцюбинського вирішила розширити межі селища з 87 гектарів до чотирьох тисяч за рахунок лісу.

Коцюбинська селищна рада у 2008 році всупереч законодавству передала у власність фізичним та юридичним особам понад 500 земельних ділянок загальною площею майже 100 га на території КП "Святошинське лісопаркове господарство", а наприкінці лютого 2012 року у лісі з’явився паркан на території близько 2 га.

Згодом Коцюбинська селищна рада направила до Київради для погодження як суміжною радою проект землеустрою щодо встановлення та зміни меж селища Коцюбинське за рахунок земель Святошинського лісу, площею 3421,8 га. 

Після цього було кілька судів, які то скасовували, то дозволяли розширеннямеж Коцюбинського і забудову Біличанського лісу.

Активісти понад 5 років борються з місцевою радою.

Вони поетапно за роки розслідувань розкрили тих, хто на місцевому рівні (депутати селищної ради), на рівні Ірпеня (депутат Валерій Пєший від ВО "Батьківщина") та на рівні області (депутат Вадим Башун "Партія регіонів" – перебіжчик від опозиції) стоїть за дерибаном з 2008 року.

Вдалося викрити схему підставних громадян, на яких сотнями оформлював землю дехто Гурген Степанян. Потім до 100 ділянок опинилось в руках депутата селищної ради Коцюбинського "смотрящого" Владислава Євстифєєва, а кілька десятків ділянок, за джерелами в правоохоронних органах, – в того ж таки депутата Башуна.

Депутат облради Башун та депутат Ірпінської ради Пєший виявились причетними і до кооперативів, на які завели ліс сотнями гектарів. Телефон приймальні Башуна збігся з контактами кооперативів.

У липні 2013 року Апеляційний суд Київської області скасував перший акт на забудову Біличанського лісу.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ