У центрі Києва розсипається старовинний замок. ФОТО



У Києві руйнується унікальна пам'ятка культури – старовинна садиба доктора Лапінського на вулиці Гончара, 60, розсипається просто на очах.

Величній будівлі вже більше 100 років, і зараз вона перебуває у жалюгідному стані, пише "Сегодня".

"Цей прибутковий будинок імітував середньовічний замок в готичному стилі. Ходили чутки, що архітектором був сам Владислав Городецький, хоча документи цього не підтверджують", - розповів історик і києвознавець Михайло Кальницький.

Старовинний замок давно потребує реконструкції 

Зараз колишній прибутковий будинок – це елітне житло. 5-кімнатна квартира тут коштує $730 тисяч.

Прохід у двір до будинку перекривають високі ковані ворота з хвірткою, яка закривається на замок – так, що потрапити у двір можуть лише жителі будинку.

 Сьгодні у старовииному будинку - елітні квартири

Однак, сьогодні будівля виглядає обшарпаною, цегляний місток, що веде з другого поверху до мансарди, вже практично зруйнований. Не в кращому вигляді і сама мансарда – споруда руйнується, а по стінах пішли тріщини, відзначає видання.  

Місток і мансарда просто розсипаються на очах

"Мансарду будуть реконструювати. Минулої п'ятниці вже приїжджали будівельники і вивезли з неї стару землю. Але тільки реконструкцією коробки мансарди не врятувати: цегла, з якої вона побудована, занадто стара і просто розсипається. Так що, швидше за все, її будуть зносити, а на місці побудують нову", - розповів місцевий житель Олег Петров.

За його словами, реставрація буде проводитися за рахунок мешканців будинку: вони створили ОСББ, яке займається питаннями історичної будівлі та прибудинкової території.

Однак, реконструкції потребує не тільки мансарда, а й зовнішня цегляна двометрова стіна навколо мансарди і флігеля, де нині розташована елітна хімчистка.

 

"Частина стіни навпроти упала ще два роки тому, а скоро вона і зовсім розвалиться. Її реконструкцією повинні займатися міська влада, а не наша хімчистка", - сказав адміністратор хімчистки і кинув трубку.

Проте в управлінні охорони культурної спадщини КМДА заявили, що проект реставрації прибуткового будинку обговорювалося ще 5 років тому, але грошей на реставрацію у бюджеті немає.

При цьому в управлінні не проти, щоб реконструкцією займалися мешканці.

"Якщо вони виступають ініціаторами, то нехай реконструюють. І не тільки мансарду, а й стіни ", - сказав в. о. начальника управління охорони культурної спадщини КМДА Яків Діхтяр.

Для довідки. Семиповерхова садиба, схожа на старовинний замок, з мансардою і флігелем, була побудована ще в 1908 році на замовлення лікаря-невропатолога Михайла Лапінського.

Фото "Сегодня"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ