Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/53a7d023b695d/
Українська правда
Київ

Вода у квартирах киян на 14 градусів холодніша від норми. ВІДЕО

23.06.2014  09:58


Фото kp.ua

З 1 липня зросте вартість холодної і гарячої води для киян. За найскромнішими підрахунками, середньостатистичній сім’ї доведеться платити на 160 гривень більше.

Однак послуги – зокрема, гарячого водопостачання – неякісні. Температура води дуже рідко дотягує до нижньої межі норми, а найчастіше кияни миються під прохолодним душем замість гарячого.

"Комсомольська правда" заміряла температуру гарячої води у столичній багатоповерхівці і з’ясувала, що вона на цілих 14 градусів нижча від норми. За законом така вода вважається холодною, однак ЖЕК дере за неї, як за гарячу.

Температуру заміряли о 9 ранку у квартирі будинку по вулиці Орловській, 4-6/2, неподалік від станції метро "Дорогожичі".

"О 6 ранку, коли я зазвичай прокидаюся, температура гарячої води близько 28 градусів", - розповів житель будинку Євген Дерій.

О 9 ранку, коли вода добре стекла, її температура становила лише 36 градусів, хоча за нормою гарячою вважається вода, що має температуру 50 градусів.

За словами господаря квартири, сантехніків з цього приводу він викликає регулярно, але ті розводять руками, мовляв, нічого зробити не можуть.

"Тимчасовий вихід з цієї ситуації ми знайшли. Дзвониш диспетчеру, просиш дати помитися, і на годину-дві температуру води підвищують. А потім гаряча знову стає ледь теплою", - розповів  Дерій.

Для довідки. За нормами температура гарячої води повинна бути не менше 50, але і не вище 75 градусів. Якщо при вимірах вода виявляється холоднішою, то оплачується вона за тарифами холодною. Міряти температуру потрібно, почекавши дві хвилини після відкриття крана.

Як правильно діяти у випадку, коли у вас з крана тече холодна вода замість гарячої, розповів голова комісії Київради з питань ЖКГ Олександр Клюс.

Крок № 1. Скласти акт у присутності трьох осіб, де вказати дату, час, температуру води. Для цього краще запросити сусідів чи представників ЖЕКу.

Крок № 2. Написати заяву на ім'я балансоутримувача (ЖЕК, ОСББ тощо): прошу привести показники гарячої води до норми.

Крок № 3. Упродовж доби комунальники повинні вжити заходів, звернутися до "Київенерго", Дарницької ТЕЦ або відомчих котельних. Якщо проблема не вирішується, то балансоутримувач повинен вирішити це питання у райадміністрації і департаменті ЖКГ. А до вас повинна прийти комісія з ЖЕКу, яка проведе заміри температури води.

Для вірності краще залишити заявку, зателефонувавши до call-центр 15-51. А якщо комісія за добу до вас так і не дійшла – не соромтесь і викликайте повторно.

Крок № 4. Якщо через добу температура води залишається нижче норми, то вам повинні нарахувати плату за гарячу воду за тарифом холодної.

Крок № 5. З дня подачі заяви весь період, поки у вас вода ледь тепла, платити ви повинні за неї, як за холодну. Якщо вам не перераховують квартплату або не вирішують проблему, то ви можете подати до суду на балансоутримувача.

Як відомо, з 1 липня у Києві гаряча вода подорожчає більш ніж на 70%, а холодна - на 96%.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.