"Відродження України" на Андріївському узвозі забудують галереєю Ющенка? ФОТО



На Андріївському узвозі новий скандал – прекрасне графіті талановитих художників (Олексія Кіслова з Севастополя і француза Жюльєна Маллана) під назвою "Відродження України" опинилося під загрозою знищення.

Як пише "Сегодня", картину хочуть забудувати 4-поверховою будівлею.

Земля під будівництво арт-галереї та ресторану з магазинами виділялася брату екс-президента Петрові Ющенку, а проект будівництва узгодили ще у 2011 році.

Нині ж під графіті з'явилися інформбокси з описом проекту нової будівлі, яку хочуть звести впритул до картини.

Однак графіті українки у віночку, яка тримає в долоні хлопчика, дуже полюбилася і киянам, і туристам.

 Графіті полюбилося людям

"О! Не встигли натішитися цією красою, як її вже забудують. Запитуємо, заради чого люди гинули на Майдані, якщо "Відродження України" забудують?" - обурився киянин Петро Омельянчук.

До слова, попри те, що про будівництво на Андріївському узвозі, 33/6, говорять з 2008 року, у Подільській райадміністрації клянуться, що дізналися про нього днями.

"Коли на фасаді намалювали це красиве графіті, ми у РДА думали, як краще облаштувати пустир, розташований прямо під ним. Пропонувалося побудувати невеликий амфітеатр і розбити клумбу, щоб ніхто не поставив кіоск. Але виявилося, що ніхто не знає, кому точно належить ця ділянка", - заявили у Подільській РДА.

У департаменті містобудування та архітектури КМДА підтвердили, що проект будівництва галереї був узгоджений у 2011 році.

Але будівництво було погоджене ще у 2011 році.

"Земельна ділянка виділялася братові екс-президента України Петру Ющенку. Проект пройшов містобудівну раду і був схвалений. За проектом там з'явиться галерея, ресторан – у комплексі з магазином з продажу товарів і творів мистецтва", - розповіли у департаменті.

Сам Петро Ющенко відмовився коментувати будівництво, заявивши, що зайнятий, відзначає видання.

Головний архітектор Києва Сергій Целовальник зізнається, що йому дуже сподобалася оригінальна картина, але і будівництво – законне.

"Графіті з'явилося на узвозі місяць тому, а до цього майданчик на розі Андріївського узвозу і Боричевого току був відведений під будівництво галереї з рестораном і магазином, а значить - ця галерея має повне право бути побудована", - сказав він.

Водночас, Целовальник додав, що проект будівництва може бути змінений, якщо цього захоче забудовник.

 

"Гіпотетично можливий варіант часткової зміни проектного рішення забудови на Андріївському узвозі. Наприклад, передбачити красиву арку перед рестораном та виставковим залом, і зробити її так, щоб усміхнений образ "Відродження України" був відкритий для киян. Але це рішення має приймати забудовник і вносити корективи в проект", - пояснив головний архітектор.

Як відомо, графіті "Відродження України" з'явилася в Києві 14 квітня. 15-метрова картина намальована на фасаді будинку, розташованого на перетині Андріївського узвозу та Боричевого току.

Фото "Сегодня"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ