"Повітряний експрес" до "Борисполя" обійдеться у 3 мільярди гривень


Для будівництва "повітряного експреса" з Києва до аеропорту "Бориспіль" Держінвестпроект домовився про кредит з китайським банком. 

Про це заявив голова Держінвестпроекту Сергій Євтушенко, пише "Сегодня".

"Для реалізації проекту повітряного експреса Київ-Бориспіль підписана кредитна лінія з китайським банком. Цю кредитну лінію ми можемо використовувати в міру необхідності і в міру розвитку проекту", - сказав Євтушенко.

Він додав, що китайська сторона в змозі виконати будь-яке рішення української влади.

При цьому за словами першого заступника голови Держінвестпроекту Кирила Бондара, загальна вартість проекту будівництва "повітряного експреса" становить 2,9 мільярда гривень.

"Загальна сума проекту спочатку становила 4 млрд гривень. Незабаром проект був скорочений до 2,9 млрд гривень", - сказав Бондар, додавши, що сума китайського кредиту становить 372 мільйони доларів.

"Це фінансовий кредит. Тобто китайська сторона надає "живі" гроші. Однак, є умова: мінімум 50% робіт повинна виконати компанія-китайський підрядник. 50% робіт виконає українська робоча сила", - розповів він.

Після скорочення вартості проекту, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман заявив про необхідність ще одного скорочення. 

"Зараз міністром Гройсманом поставлено завдання скоротити вартість проекту ще на 20-40%. 40% - це, звичайно, занадто амбіційно, але 20% - цілком реально", - підкреслив Бондар.

Він додав, що "повітряний експрес" прослужить без капітального ремонту 50 років. 

Крім того, Держінвестпроект планує найближчим часом втілити в життя будівництво Малої кільцевої дороги в Києві. 

"Ми змогли запросити в цей проект крупну фінансову організацію, яка спеціалізується на втіленні інфраструктурних проектів. Але поки політичної волі для реалізації цього проекту немає", - зазначив Євтушенко.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ