Екологи: Естонський бізнесмен перетворює “Сирецький гай” на парк атракціонів


У парку пам’ятці садово-паркового мистецтва "Сирецький Гай", що у природно-заповідному фонді України, споруджують мотузковий парк пригод та майданчик для шашликів.

Про це повідомили у Національному екологічному центрі України.

За словами екологів, проектна документація, яку їм вдалося отримати від забудовника за участі представників МВС, викликає занепокоєння громади.

"Окрім так званого мотузкового атракціону, проект передбачає місця для масового відпочинку з розташуванням мангалу, тераси із продажем безалкогольних напоїв, майданчика зі столиками, адміністративних будівель тощо. Загальна площа земельної ділянки, яку буде використовувати інвестор проекту — ТОВ "Молодий ліс" — становить 2 га", - йдеться в повідомлені.

За словами координатора ініціативної групи "Зберемо Сирецький Гай" Ігоря Мельника, попри законодавчі норми, парк забудовується без згоди його власника – громади.

"Ми не проти розвитку території парку, але ми наполягаємо, щоб думка місцевої громади була врахована. Жодних громадських консультацій не провели, нас поставили перед фактом, що на території "Сирецького Гаю" буде цей комерційний атракціон", - сказав Мельник.

Він додав, що за даними ініціативної групи, проект здійснюється за підтримки громадянина Естонії Айвара Ноорметса, бізнесмена компанії "Сейклар" (Seiklar).

У свою чергу представник НЕЦУ Наталя Вишневська додала, що з весни 2014 року "дивним чином активізувалися балансоутримувачі парку, поспіхом знищивши сторічні сосни, про що свідчать пеньки та залишки згарищ".

"Дивно, що дерева, під виглядом санітарних рубок, прибирають саме у місці розташування "Мотузкового атракціону"", - відзначила Вишневська.

За її словами, занепокоєння викликає й розбудова інфраструктури атракціону в парку, в якому ще збереглися залишки природного лісу та утворений своєрідний міський біотоп.

Серед документів, до яких наразі має доступ громадськість, немає висновків екологічної експертизи та спеціального дозволу на використання природних ресурсів парку від Мінприроди, що передбачено статтями 9-1, 13 та 64 закону України про природно-заповідний фонд.

Довідка. Організатор інвестиційного конкурсу — Департамент економіки та інвестицій Київської адміністрації, замовник атракціону — Подільська райдержадміністрація; балансоутримувач парку "Сирецький Гай" по вул. Білецькій у Подільському районі — комунальне підприємство з утримання зелених насаджень Подільського району.

Згідно зі статтею 4 закону "Про природно-заповідний фонд України", власником території природних заповідників, заповідних зон біосферних заповідників, земель та інших природних ресурсів, наданих національним природним паркам, є український народ.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ