"Дамоклів меч" над "Жовтнем" у суді так і висить попри обіцянки влади



Фото content.foto.mail.ru

У судовому процесі щодо виселення кінотеатру "Жовтень" (ТОВ "Кіноман") змін не відбулося, хоча представники столичної влади обіцяли укласти нову угоду оренди.

Про це розповіла директор ТОВ "Кіноман" Людмила Горделадзе в інтерв’ю "Телекритиці".

Як і планувалося, справа за позовом першого заступника прокурора Подільського району Києва в інтересах держави в особі Київської міськради, з ініціативи Департаменту комунальної власності Києва, розглядатиметься по суті 18 лютого.

Раніше з Горделадзе зустрілися заступник голови КМДА Олександр Пузанов і директор Департаменту комунальної власності Києва Дмитро Парфененко. Пузанов заявив, що департамент підготує проект рішення Київради про укладення нового договору оренди, а також пообіцяв, що орендну плату для кінотеатру встановлять на пільговому рівні.

ситуації навколо кінотеатру "Жовтень" йдеться не просто про судовий конфлікт щодо користування майном. Є ризик повного припинення роботи одного з найстаріших кінотеатрів Києва, який веде неординарну культурну діяльність і сформував велику зацікавлену аудиторію", - сказала Горделадзе "Телекритиці".

Під зверненням до заступника київського міського голови, секретаря Київради Галини Гереги на підтримку "Жовтня" підписалися вже понад 2,6 тисяч киян, а для розгляду ситуації на відкритому засіданні Київради достатньо й тисячі підписантів.

За словами Горделадзе, у зверненні громадськості до Гереги на відкритому засіданні Київради вимагають:

- заборонити виселення закладу культури ТОВ "Кіноман" із займаного приміщення за адресою вул. Костянтинівська, 26, що є комунальною власністю, без надання товариству іншого рівноцінного приміщення відповідно до п.4 ст.20 ЗУ "Про культуру";

- схвалити договір оренди цілісного майнового комплексу ДКП "Кінотеатр "Жовтень", що діє до 2020 року, між ТОВ "Кіноман" та Департаментом комунальної власності Києва виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), як це передбачено ст. 241 Цивільного кодексу або іншим чином позитивно для ТОВ "Кіноман" вирішити майнове питання.

"Ми передбачаємо, що схвалення Київміськрадою орендного договору усуне підстави для тих звинувачень ТОВ "Кіноман" у неправомірному розпорядженні майном, на яких зараз базується судовий позов", - сказала Горделадзе.

"Щоправда, останні події, зустрічі з керівництвом КМДА свідчать, що влада бачить урегулювання ситуації в укладенні саме нового договору зі встановленням "пільгової" орендної ставки", - додала директор кінотеатру.

Вона наголосила, що в разі подання звернення за підписами 1000 або більше членів територіальної громади Києва, Київрада зобов'язана розглянути питання зі звернення на своєму відкритому засіданні за обов'язкової участі членів ініціативної групи такої ініціативи.

Людмила Горделадзе, директор "Кіномана" ("Жовтня")

Горделадзе також наголосила, що з 2005 року і до сьогодні ТОВ "Кіноман" є орендарем цілісного майнового комплексу кінотеатру "Жовтень" на підставі договору оренди, який визнано укладеним за рішенням Господарського суду Києва 2005 року та підтверджено роз'ясненням того ж суду від 2006 року.

"Договір внесено до Державного реєстру правочинів, чим підтверджується його чинність і дійсність до 2020 року. Головне управління комунальної власності, яке мало поставити підпис на договорі, рішення суду не виконало, хоч і справно сплачувало штрафи за це невиконання від виконавчої служби", - сказала директор "Кіномана".

Навіть скасування рішення Господарського суду Києва від 2005 року не тягне за собою визнання угоди про оренду неправомірною через непідписання договору з боку влади, бо за законодавством він вважається укладеним з часу набуття чинності рішення суду, відповідно до якого укладено угоду.

"Кіноман" є правонаступником комунального підприємства "Кінотеатр "Жовтень", та й за угодою сумлінно сплачував за оренду. Однак у позові прокуратури від 4 грудня 2013 року щодо виселення ТОВ "Кіноман" найголовнішою є теза про відсутність рішення Київради щодо передачі в оренду зазначеного цілісного майнового комплексу.

"Інтересам громади і держави, – а позов поданий саме в інтересах держави, – відповідав би розгляд цього питання Київською міською радою і позитивне рішення щодо передачі майна в оренду ТОВ "Кіноман", а не виселення підприємства", - сказала Горделадзе.

"Департамент комунальної власності міста Києва теж мав би не ініціювати такий позов, а звертатися до Київської міської ради із проханням розглянути питання оренди", - додала вона.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ