Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/52f4e3ec69c51/
Українська правда
Київ

Кінотеатр "Жовтень" хочуть виселити через суд

07.02.2014  14:45


Кінотеатр "Жовтень". Фото УП

Кінотеатр "Жовтень" (ТОВ "Кіноман") заявляє, що чиновники Київради хочуть виселити його з будівлі кінотеатру на Костянтинівській, 26.

18 лютого Господарський суд Києва почне розглядати позов, поданий Київрадою 4 грудня 2013 року, повідомляється на сайті кінотеатру "Жовтень". 

Позов ініціював Департамент комунальної власності Києва. Інтереси Київради представлятиме перший заступник прокурора Подільського району столиці.

У повідомленні ТОВ "Кіноман", зазначається, що через "проблемну ситуацію щодо оренди приміщення кінотеатру" йому вже погрожували виселенням із історичного приміщення кінотеатру, – і в жовтні 2013 року понад 500 глядачів "Жовтня" та гостей кінофестивалю "Молодість" просили голову КМДА не допустити цього, однак той не вжив жодних заходів.

У ТОВ вважають, що у Київради "були і є всі можливості, щоб вирішити питання щодо приміщення "Жовтня" у позасудовому порядку", а суд має бути прозорим.

Керівництво кінотеатру закликає киян підписати звернення до заступника київського голови, секретаря Київради Галини Гереги, "щоб заборонити виселення ТОВ "Кіноман" із приміщення кінотеатру "Жовтень" та схвалити відповідний договір оренди".

Директор ТОВ "Кіноман" Людмила Горделадзе уточнила "Українській правді", що заступник прокурора Подільського району "в інтересах держави" в особі Київради подав позов про "усунення перешкод у користуванні майном цілісного майнового комплексу державного комунального підприємства кінотеатру "Жовтень" та виселення ТОВ "Кіноман".

За її словами, "Кіноман" сплачує за оренду приміщення, однак чиновники відмовляються підписати угоду, яка діє за рішенням суду з 2007 року.

"10 років на кінотеатр "Жовтень" чиняться наїзди. Останній за часом наїзд – до позову доданий лист Департаменту комунальної власності зі підписом директора (Дмитра) Парфененка, який пише, що… ТОВ "Кіноман" продовжує безпідставно користуватися цілісним майновим комплексом кінотеатру "Жовтень", чим порушує майнові права територіальної громади Києва", - заявила Горделадзе.

"У зв’язку з відсутністю у Департаменту достатнього фінансування для сплати судового збору за подання позовних заяв просимо прокуратуру Подільського району захистити інтереси територіальної громади Києва та подати до господарського суду позовну заяву про виселення ТОВ "Кіноман" із займаних приміщень цілісного майнового комплексу за адресою Костянтинівська, 26", - процитувала вона Департамент.

За словами Горделадзе, 15 січня заступник директора Департаменту комунальної власності Олег Шмуляр надіслав лист, у якому зазначив, що за рішенням господарського суду ТОВ "Кіноман" є орендарем, має вчасно сплачувати оренду, і запросив на 20 січня для звірки.

"Є звірка. Акт звірки по розрахунках за використання комунального майна цілісного майнового комплексу кінотеатр "Жовтень", з якого виходить, що в 2013 році ми переплатили 11 642 гривні 93 копійки", - заявила директор "Кіномана".

"Вони хочуть забрати приміщення. Вони хотіли це весною, коли робили це все з "Київською Руссю", "Флоренцією" і іншими кінотеатрами. Але тоді на "Жовтень" вони не могли вийти, тому що "Жовтень" не має державного комунального підприємства, він є ТОВ "Кіноман". Тепер вони через прокуратуру хочуть виселити", - сказала вона.

Кінотеатр "Жовтень" - улюблене місце відпочинку багатьох киян і "ласе" місце для багатіїв

Горделадзе нагадала: "Щодо виселення судовий позов уже був у 2007 році. Тоді у чотирьох інстанціях ми виграли. Тобто чотири судові інстанції відмовили головному управлінню комунальної власності у позові про виселення ТОВ "Кіноман", включаючи Верховний Суд. Тому, мабуть, тепер включилася прокуратура, а не сам Департамент".

"Угода є. Угода укладена за рішенням суду і діє з 2005 року, має діяти до 2020-го, на 15 років. Вони (Головне управління комунальної власності) її не підписали, тому що вони не хотіли виконувати рішення суду. Але за рішенням суду і потім за судовим  роз’ясненням, все одно, майновий комплекс переданий на умовах цього договору", - сказала директор "Кіномана".

"Ми сумлінно виконуємо цей договір з 2007 року – саме тоді ми приступили до орендних відносин. В  2010 році  депутат Андрій Пінчук, захотів це приміщення і подав у Генеральну прокуратуру звернення  про те, що тут тіньова економіка, порушення, що треба виселити, тому що йому потрібно це комунальне майно під Будинок молоді для "Молодих регіонів"". Після цього розпочалася нова хвиля судових розглядів. І хоча пізніше пан Пінчук, як він стверджував, відмовився від планів щодо  "Жовтня", - неприємності  у колективу "Кіномана"  не закінчилися", - зазначила вона.

Горделадзе наголосила: "Ми заклад культури за законодавством,  а  за 20. ст. Закону про культуру, 4 пункт, заборонено виселяти заклади культури без надання їм рівноцінного приміщення".

"Тому ми вважаємо, що цей позов є абсолютно антизаконним… Ми не порушуємо ніяких інтересів Київради, яка закріпила це майно за державним підприємством Кінотеатр "Жовтень". Підприємство Кінотеатр "Жовтень" реорганізовано шляхом приєднання до нашого підприємства, ми є правонаступниками права на користування цим майном", - сказала вона.

"Ми є орендарями, ми повністю виконуємо орендні зобов’язання з 1 січня 2007 року", - наголосила директор ТОВ "Кіноман".

"Українська правда" звернулася до Департаменту комунальної власності Києва по уточнення і його позицію, але його юристи впродовж доби ще не відповіли ні усно, ні письмо.

Зазначимо, що частину Подолу, на якій розташований кінотеатр "Жовтень", чимдалі більше забудовують і поблизу самого кінотеатру вже не раз намагалися почати будівництво.

"Українська правда. Київ" 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.