Чехія хоче купити будівлю на розі Хрещатика і Прорізної


Чехія хоче купити будівлю для свого посольства в Києві за рахунок часткового погашення боргу України перед чеськими фірмами.

Про це сказав у своїй заяві після зустрічі з президентом Віктором Януковичем президент Чехії Мілош Земан, якого цитують "Українські новини".

"У той час як Україна має власну будівлю в Празі, маю на увазі посольство України, посольство Чеської Республіки ще орендує будівлю для своєї роботи. Ми були б дуже щасливі купити будівлю нацради - це будівля, в якій у 1917 році жив перший президент Чехословацької республіки Томаш Масарик. Таким би чином ми частково вирішили проблему ямбурзької заборгованості", - підкреслив він.

Україна має борг перед чехами за побудовану ділянку магістрального газопроводу "Ямбург - Західний кордон".

Томаш Масарик - один з лідерів руху за незалежність Чехословаччини, після створення держави став першим президентом республіки (1918-1935).

З літа 1917 року Масарик постійно жив у Києві, саме тут працювала Чехословацька національна рада, неподалік від Києва дислокувалися чеські легіони.

Його резиденція знаходилася на перехресті вулиць Хрещатик і Прорізної, де розташовувався "Готель де Франс" або готель "Франція" (будинок № 1/30, зруйнований у 1941 році). Там він жив ​​і працював у другій половині 1917 - початку 1918 року під псевдонімом "доктор Марсден, громадянин Великобританії".

Чеський президент зазначив, що для активізації відносин між країнами також було б корисно збільшити кількість почесних консулів.

Чехія також виступає за лібералізацію візового режиму з Україною.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ