Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/5256cb5c8fa97/
Українська правда
Київ

Гроші на будівництво метро на Троєщину може дати консорціум банків

10.10.2013  18:44

Будівництво четвертої лінії столичного метрополітену на Троєщину найімовірніше фінансуватиме консорціум банків.

Про це повідомив заступник голови Київської міськдержадміністрації Михайло Костюк на брифінгу в Кременчуці (Полтавська обл.) в четвер.

Костюк не вбачає загроз для реалізації цього проекту після того, як із переговорного процесу з питання фінансування зазначеного будівництва може вийти Зовнішекономбанк (ЗЕБ, Москва, РФ), як про це писали ЗМІ.

"Нині триває процес пошуку кредиторів. Це буде дуже великий кредит. Буде консорціум банків - не думаю, що один банк фінансуватиме цей проект. Після всіх процедур щодо погодження буде оголошено конкурс, мінімізовано ризики, збалансовано фінансове навантаження", - сказав він.

Водночас у прес-службі Зовнішекономбанку агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили у четвер, що банк може розглянути можливість фінансування проекту будівництва четвертої лінії Київського метрополітену на Троєщину за умови отримання статусу міжнародної фінансової організації (МФО) на території України.

"ЗЕБ звернувся до Адміністрації президента України і до російсько-української міжурядової комісії з економічного співробітництва із запитом щодо можливості надання банку такого статусу відповідно до законодавства України та наявних прецедентів - німецький банк KfW отримав статус МФО в Україні", - сказав представник прес-служби.

За його словами, статус МФО дасть змогу забезпечити необхідний рівень довгострокової підтримки кредитоспроможності фінансування КМДА з бюджету України для реалізації проекту та врахувати вимоги нормативно-правової бази ЗЕБ у частині фінансування інвестиційних проектів за межами Росії, що передбачає можливість відбору конкурсантів на право реалізації проекту за правилами фінансуючої організації.

У липні 2012 року дочірнє товариство російського Зовнішекономбанку - ВАТ "Федеральний центр проектного фінансування" (ФЦПФ) виграло конкурс, організований комунальним підприємством виконавчого органу Київської міськради "Київсистемоменеджмент", на послуги інвестиційного консультування з формування проекту будівництва четвертої лінії метро Києва на умовах державно-приватного партнерства. У серпні відповідно до результатів конкурсу було погоджено і підписано контракт між "Київсистемоменеджмент" та ФЦПФ.

До складу консорціуму на чолі з ФЦПФ входить ЗЕБ, французька юридична компанія з офісом у Києві, українська юридична фірма, міжнародна інжинірингова компанія, а також "Український центр сприяння розвитку публічно-приватного партнерства".

Як повідомили в прес-службі ЗЕБ, на сьогодні консультанти завершили перший етап робіт, який передбачає розроблення індикативних параметрів та основних планованих результатів реалізації проекту, проведення попередніх фінансових розрахунків, а також формування пропозиції за умовами реалізації проекту для обговорення їх прийнятності для замовника.

"Участь ЗЕБ у фінансуванні проекту може бути розглянуто після звернення потенційного позичальника, що має необхідні юридичні права з реалізації проекту. При цьому необхідно враховувати, що Зовнішекономбанк як російський банк розвитку підтримує експорт російських товарів, продукції та послуг", - зазначили в прес-службі.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.