Гроші на будівництво метро на Троєщину може дати консорціум банків


Будівництво четвертої лінії столичного метрополітену на Троєщину найімовірніше фінансуватиме консорціум банків.

Про це повідомив заступник голови Київської міськдержадміністрації Михайло Костюк на брифінгу в Кременчуці (Полтавська обл.) в четвер.

Костюк не вбачає загроз для реалізації цього проекту після того, як із переговорного процесу з питання фінансування зазначеного будівництва може вийти Зовнішекономбанк (ЗЕБ, Москва, РФ), як про це писали ЗМІ.

"Нині триває процес пошуку кредиторів. Це буде дуже великий кредит. Буде консорціум банків - не думаю, що один банк фінансуватиме цей проект. Після всіх процедур щодо погодження буде оголошено конкурс, мінімізовано ризики, збалансовано фінансове навантаження", - сказав він.

Водночас у прес-службі Зовнішекономбанку агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили у четвер, що банк може розглянути можливість фінансування проекту будівництва четвертої лінії Київського метрополітену на Троєщину за умови отримання статусу міжнародної фінансової організації (МФО) на території України.

"ЗЕБ звернувся до Адміністрації президента України і до російсько-української міжурядової комісії з економічного співробітництва із запитом щодо можливості надання банку такого статусу відповідно до законодавства України та наявних прецедентів - німецький банк KfW отримав статус МФО в Україні", - сказав представник прес-служби.

За його словами, статус МФО дасть змогу забезпечити необхідний рівень довгострокової підтримки кредитоспроможності фінансування КМДА з бюджету України для реалізації проекту та врахувати вимоги нормативно-правової бази ЗЕБ у частині фінансування інвестиційних проектів за межами Росії, що передбачає можливість відбору конкурсантів на право реалізації проекту за правилами фінансуючої організації.

У липні 2012 року дочірнє товариство російського Зовнішекономбанку - ВАТ "Федеральний центр проектного фінансування" (ФЦПФ) виграло конкурс, організований комунальним підприємством виконавчого органу Київської міськради "Київсистемоменеджмент", на послуги інвестиційного консультування з формування проекту будівництва четвертої лінії метро Києва на умовах державно-приватного партнерства. У серпні відповідно до результатів конкурсу було погоджено і підписано контракт між "Київсистемоменеджмент" та ФЦПФ.

До складу консорціуму на чолі з ФЦПФ входить ЗЕБ, французька юридична компанія з офісом у Києві, українська юридична фірма, міжнародна інжинірингова компанія, а також "Український центр сприяння розвитку публічно-приватного партнерства".

Як повідомили в прес-службі ЗЕБ, на сьогодні консультанти завершили перший етап робіт, який передбачає розроблення індикативних параметрів та основних планованих результатів реалізації проекту, проведення попередніх фінансових розрахунків, а також формування пропозиції за умовами реалізації проекту для обговорення їх прийнятності для замовника.

"Участь ЗЕБ у фінансуванні проекту може бути розглянуто після звернення потенційного позичальника, що має необхідні юридичні права з реалізації проекту. При цьому необхідно враховувати, що Зовнішекономбанк як російський банк розвитку підтримує експорт російських товарів, продукції та послуг", - зазначили в прес-службі.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ