Єдиний електронний квиток Києву обійдеться щонайменше в 100 мільйонів


Для введення "Єдиного квитка" в пасажирському транспорті Києва необхідно витратити щонайменше 100 мільйонів гривень.

Про це повідомив заступник голови Київської міської держадміністрації Михайло Костюк, цитує прес-служба уряду.

Згідно з інформацією, проект впровадження "Єдиного квитка" в місцевому пасажирському транспорті вже презентували на розширеному засіданні колегії КМДА.

За словами Костюка, наразі розробляється методика обрахування вартості проїзду.

Розглядаються основні принципи оплати проїзду в європейських містах, наприклад, оплата разового проїзду, оптової поїздки, оплата поїздок за часом (для Києва пропонується 75 хвилин), проїзні на місяць/рік, а також туристичні проїзні.

"Ситуативний користувач сплачуватиме фіксовану вартість разової поїздки, яка буде доведена до рівня економічно обґрунтованої ціни. Говорити про конкретну вартість проїзду ми не можемо, поки не пройдений етап погодження самої технології обрахування і вирішення питання тарифної політики", – зазначив Костюк.

Водночас передбачається, що для "оптового" користувача вартість проїзду має бути менша.

Для електронного обліку пасажирів планують залучити приватного інвестора, який має забезпечити комплекс обладнання для обліку пасажирів, терміналів для продажу засобів оплати за проїзд, а також створити центр для підтримки роботи автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів.

Загальна вартість інвестицій, за словами Костюка, складає близько 100 мільйонів гривень.

Компенсацією витрат інвестора на створення системи є отримання відсотка від зібраної виручки у міському пасажирському транспорті, повідомляє прес-служба.

"Знадобиться щонайменше півроку для тестової експлуатації системи. На мою думку, реальний механізм електронного наскрізного розрахунку й діюча система оплат може почати працювати з середини 2014 року", – додав профільний заступник голови КМДА.

Передбачається, що перехід від готівкової системи оплати до електронної на 15-30% збільшить дохідність комунального транспорту.

Також це дозволить перевізникам оперативно реагувати на пасажиропотоки й оптимізовувати парк.

Крім того, за планом чиновників, чіткий облік пасажирів зменшить залежність комунальних підприємств від субсидій, вони зможуть заздалегідь планувати свій бюджет.

Українська правда.Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ