Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/51f0faf080c47/
Українська правда
Київ

У столичному транспорті встановили камери спостереження

25.07.2013  13:16


Фото: В. Бородин, "Вести"

У тролейбусах Києва з'явилися відеокамери, за допомогою яких водії можуть стежити за пасажирами в салоні і на сходинках транспорту.

Про нововведення повідомив головний інженер служби автоматики та зв'язку "Київпастрансу" Федір Новосад, повідомляють "Вести".

Камери тепер встановлено у тролейбусах № 5, 18, 25, 26, 23. Всього модернізованих тролейбусів близько 37 штук (білі ЛАЗи - 17, жовті "Богдани" - близько 20).

Камери розташовані над другими, третіми і четвертими дверима, а також зовні - для огляду ззаду.

Завдяки ним водії можуть стежити за "буйними" пасажирами, відстежувати кишенькових злодіїв і тих, хто залишився на підніжці, щоб їх не затисло дверима.

"Вони можуть знімати вдень і вночі. У кабіні водія є екрани, на яких він моніторить ситуацію. Якщо, наприклад, побачить бійку, то викличе міліцію", - сказав Новосад.

"Камерами обладнують усе нові тролейбуси, автобуси і трамваї", - підтверджує гендиректор "Київпастранс" Микола Ламбуцький.

"У техзавданні виробникам ми ставимо обов'язкову вимогу - встановлювати камери. Особливо важлива система в довгомірному транспорті (з "гармошкою"), коли при повороті через злам дзеркало заднього вигляду не охоплює всю машину", - каже він.

За інформацією ЗМІ, водії підтримують таке нововведення і високо оцінюють систему стеження.

"Дуже спрощує роботу. Нещодавно в ЛАЗі дитині при виході затисло парасольку у дверях. Я побачив у камеру і натиснув на кнопку відкриття. Зображення чудове – все добре видно. А ще мріємо про відеореєстратори, щоб записувати всі надзвичайні події на дорозі", - розповідає один із водіїв.

Однак водії вважають, що у відстежуванні кишенькових злодіїв камери не допоможуть: усередину салону, де зазвичай і працюють кишенькові злодії, камери не дістають.

За інформацією ЗМІ, в деяких маршрутках так само є відеокамери, але вони стежать за водіями, а не за пасажирами. Підприємці хочуть знати, чи не привласнюють водії виручку.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.