Третина киян проведуть літо вдома, 13% відпочинуть за кордоном


Близько третини киян планують провести літо вдома, а щонайменше кожен 10-й взагалі не матимуть відпустки цього літа, ще 14% – не визначились щодо літнього відпочинку,

Про це свідчать результати дослідження Соціологічної групи "Рейтинг".

Серед тих, хто все ж таки поїде з міста цього літа, найбільшим попитом користується відпочинок на Чорному або Азовському морі (18%). Разом з тим, 13% планують провести літню відпустку за кордоном, 7% – в іншому місті, селі України.

Кожен шостий киян планує провести відпустку на дачі.

 Дослідження групи "Рейтинг"

Переважна більшість людей похилого віку цього літа залишаться у Києві, обравши в якості місць відпочинку дім або дачу.

Чим молодші респонденти, тим більше вони прагнуть поїхати з міста на відпочинок. Майже кожен 5-й респондент у віці 18-39 років планує закордонну поїзду.

 

Зі зростанням рівня освіти респондентів зростає і кількість тих, хто планує поїхати з міста. Лише чверть людей із вищою або незакінченою вищою освітою проведуть відпустку вдома, а 10% – не матимуть відпустки взагалі.

Разом із тим, кожен 5-й власник диплому про вищу освіту планує відпочинок на Чорному або Азовському морі; трохи менше (15%) проведуть відпустку за межами країни.

 

Більше половини жінок проведуть літо вдома, на дачі або ж на роботі. Чоловіки – мобільніші, особливо що стосується поїздок за кордон. Водночас 16% чоловіків ще не визначилися, де проведуть цьогорічну відпустку. Серед жінок таких менше.

 

У контексті літніх відпусток цікавим є електоральний аспект. Так, найбільш "стійкий" виборець (люди, які стабільно ходять на вибори) більш схильний провести літо вдома або на дачі.

Водночас окремі електоральні групи у разі виборів улітку могли б пропустити їх. Найбільше могли втратити Віталій Кличко та Микола Катеринчук, бо щонайменше третина їхніх прихильників планують цього літа закордонні поїздки чи відпочинок на Чорному чи Азовському морі, ще частина – поїздки містами й селами України.

 

Натомість Петро Порошенко і Олександр Попов були б у більш виграшному становищі, бо їх підтримують здебільшого старші люди, які планують провести літо вдома чи на дачі.

Серед партій найбільш вразлива ситуація в УДАРу, який підтримує здебільшого молодь. Водночас найбільше "домосидів" серед прихильників КПУ, "Батьківщини" та Партії регіонів.

 

Дослідження проводилося 20-26 травня цього року. Було опитано телефоном 1002 киян віком від 18 років. Похибка становить від 2% до 3,1%.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ