Літак в "Жулянах" мало не розбився через проблеми зі злітною смугою?


Можливою причиною викочування літака авіакомпанії UTair за межі злітно-посадкової смуги в аеропорту "Київ" (Жуляни) 15 липня могла бути помилка екіпажу.

Про це заявив заступник генерального директора аеропорту Валерій Поліщук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Водночас авіакомпанія UTair заявила, що первинний аналіз інциденту свідчить про те, що екіпаж повітряного судна в повному обсязі виконав всі штатні процедури, передбачені при посадці, яка проводилася на вологу після дощу смугу.

"Злітно-посадкова смуга в аеропорту Жуляни має асфальтове покриття, яке дає більш виражений ефект аквапланування, ніж смуги з бетонним покриттям", - йдеться в повідомленні компанії.

Однак Поліщук зазначає, що в літній період коефіцієнт зчеплення не падає до такого значення, щоб через ковзання літак міг викотитися за межі ЗПС.

Крім того, він назвав однією з можливих причин інциденту проблеми в гальмівній системі літака.

Поліщук також зазначив, що ЗПС аеропорту дозволяє приймати подібні повітряні судна без проблем.

Фото "Вестей"

Водночас, як пишуть "Вести", в "Жулянах" не дуже довга злітно-посадкова смуга, її довжина - 2310 м, тоді як в "Борисполі" - 4 тисячі метрів.

"У Жулянах - обмеження на прийом-відправлення "Боїнгів" 737-800, 737-900 (найпопулярніші) через складну схему заходу в аеропорт, тому що він знаходиться в місті і має недостатню довжину смуги, і через метеоумови. За спеки, наприклад, змінюється щільність повітря, і літаку потрібен більш довгий шлях для зупинки. Тому літаки не повністю завантажують і заправляють, щоб знизити злітну масу", - сказав екс-пілот однієї авіакомпанії.

У свою чергу прес-секретар аеропорту Галина Богданенко заявила, що вони планують подовжити смугу на 150 м, але не пов'язують інцидент з її нинішньою довжиною.

Як відомо, аеропорт "Київ" 15 липня з 12:15 до 14:55 було закрито через те, що літак Boeing-737-500 авіакомпанії UTair, що здійснював рейс Москва (Внуково) - Київ викотився за межі злітно-посадкової смуги.

У результаті інциденту ніхто з 77 пасажирів і членів екіпажу не постраждав. Пасажири були доставлені в аеропорт.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ