Хрещатик залишиться без каштанів?



На головній вулиці столиці дерева, які стали символом міста, більше не приживуться.

Таку думку висловив голова Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, повідомляють "Коментарі".

За його словами, причина цього – жахливий екологічний стан вулиці.

"Саджати каштани на такій загазованій вулиці, як Хрещатик, – екологічний злочин і відмивання грошей. Вони всі посохнуть через рік. У серпні, от побачите, 50% буде сухими", - сказав Борейко.

Він додав, що те саме стосується й улюблених лип київської влади: усі каштани та липи, що ростуть біля автомагістралі, гинуть. Насамперед, через високу загазованість, хоча засоленість ґрунтів також дається взнаки.

Що стосується каштанової молі, яка уразила столичні каштани, то, за словами Борейка, нею дерева заражені істотно, оскільки вони ослаблені. Однак головна причина їхньої загибелі, знову ж, – не міль, наголошує еколог.

Що стосується дерев, які могли б прижитися на Хрещатику та інших пожвавлених вулицях столиці, то добре себе показують, насамперед, пірамідальні тополі. Також непогано почувається в містах граб і деякі види ясена.

Крім того, Борейко вважає, що каштани підмінили на головній вулиці країни свідомо, а їх експертизу, замовлену мерією, міг провести будь-який киянин.

"Я вважаю, що експертизу може провести будь-який киянин, що не страждає на дальтонізм, який може відрізнити білий колір від рожевого. Рожевий – це гібрид, білий – звичайний каштан", - заявив експерт.

За словами еколога, відрізнити один сорт каштана від іншого можна найрізноманітнішими способами: за листям,  плодами,  корою, зрізом, за допомогою генетичного та спектрального аналізу. Але найпростіший спосіб – за кольорами. І він свідчить про те, що замість дорогих каштанів Бріотті в Києві висадили в 5 разів дешевші звичайні каштани.

Щоправда, зазначив Борейко, розцвів лише кожен десятий саджанець, проте, згідно з теорією ймовірності, можна зробити висновок, що й більшість інших каштанів теж білі.

При цьому Борейко впевнений, що може йтися про навмисну ​​підміну та відмивання грошей, оскільки випадково так помилитися вельми проблематично.

"У розплідниках все чітко зазначено: де росте липа, де – молодий дубок, де – рожевий каштан, де – білий", - пояснив він.

У вівторок, 21 травня, мають бути оголошені результати експертизи, замовленої КМДА, яка повинна визначити, які ж саме дерева були висаджені на Хрещатику.

Раніше лунала думка, що київські каштани зацвіли білим "через перенесений стрес".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ