Попов замовив вченим експертизу каштанів



Голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов звернувся до вчених з проханням провести експертизу висаджених на вулиці Хрещатик каштанів.

Про це він сказав журналістам, коментуючи питання про причини цвітіння нещодавно висаджених каштанів "Бріоті" на Хрещатику не рожевим, а білим кольором, як цвітуть звичайні каштани.

"Я як приватна особа замовив експертизу у ботсаду Фоміна. Там є фахівці, вчені, які, на мою думку, можуть дати об'єктивну інформацію, і, ймовірно, завтра ця експертиза буде готова", - сказав Попов, повідомляють Українські новини.

Він зазначив, що винні в сформованій ситуації будуть покарані.

"Якщо винні будуть наші підприємства, керівники, я не хочу грубо сказати, але я б їм шиї згорнув", - сказав Попов.

За його словами, навколо ситуації, що склалася є 2 думки експертів: одні стверджують, що висаджені ті каштани, які місто і замовляло, інші стверджують, що це не той сорт каштанів.

За проведення експертизи каштанів Попов оплатив 2 тисячі гривень.

Як відомо, прокуратура Києва розпочала перевірку з приводу закупівлі каштанів, висаджених на Хрещатику.

У квітні на Хрещатику висадили саджанці м'ясочервоних каштанів "Бріоті", привезені з Північної Італії. Висадкою особисто займалися голова КМДА Олександр Попов і секретар Київради Галина Герега.

Усього, за заявами влади, висадили 289 каштанів, 115 з яких – "подарунок, котрий зробили місту спонсори – компанія UDP". Кожен зі 115 подарованих каштанів обійшовся спонсорам у 6 тисяч гривень. Тобто в цілому за них заплатили майже 700 тисяч гривень.

Зеленбудівці запевяли, що молоді дерева – представники найвитривалішого сорту каштанів у світі. Вони не бояться молі та стійкі до захворювань.

Втім пізніше каштани розцвіли білим, а не червоним кольором, а екологи заявили, що вони є звичайними кінськими каштанами, які коштують значно дешевше (один саджанець – близько 70 грн) і хворіють.

"Більша половина дерев – напівмертві. Характерна ознака – підсихаючі листки, що крутяться та практично не ростуть. Насправді саджанці заражені міллю та вже не перший рік хворіють. Термін життя таких дерев-кілька років максимум" – заявив активіст Національного екологічного центру України Олександр Соколенко.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ