Дніпро у Києві піднявся до максимального цього року рівня


Рівень води в Києві на 9:00 ранку 30 квітня досяг 614 см над нулем поста, перевищивши попередню максимальну позначку цього року в 609 см, на яку річка виходила 24 квітня.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з осиланням на Український гідрометцентр, за минулу добу Дніпро в районі столиці піднявся на 24 см, однак цей рівень є все ще нижчим від середнього рівня - 715 см - максимальних значень весняної повені за багаторічний період.

При цьому рівень Київського водосховища в районі Київської ГЕС впав за останню добу на 9 см - до 102,21 м за Балтійською системою (БС) за нормального рівня 103 м БС.

Гідрометцентр зафіксував також зниження рівня води на 9 см і на Канівському водосховищі в районі ГЕС, де її рівень наразі становить 90,61 м БС за нормального рівня 91,5 БС. Одночасно на Канівській ГЕС вода піднялася на 34 см. Однак можливості Кременчуцького водосховища прийняти додаткові обсяги води ще достатні: рівень у районі ГЕС становить 79,39 м БС за норми 81 м БС.

Якщо Дніпро в районі Києва за останні 20 днів піднявся на 80 см, то його притока – Десна - біля Чернігова - майже на 1,5 м і досягла позначки 600 см за рівня виходу на заплаву 680 см, хоча добовий підйом сповільнився і становив лише 2 см.

Як повідомлялося, на початку квітня Укргідрометцентр повідомив про перегляд прогнозу максимального рівня весняного водопілля в Києві, підвищивши його до 730-740 см вище нуля поста, але ці показники не загрожують столиці.

За позначки в 680 см над нулем поста в Києві починається підтоплення Корчуватого (історична місцевість на території Голосіївського району Києва). Це вважається своєрідною точкою відліку під час весняної повені.

Гідрометцентр зазначав, що станом на 26 квітня водопілля тривало лише на великих річках України: на Дніпрі та Десні й у нижній течії Прип'яті з перевищенням позначок заплави в деяких місцях 0,6-1,3 м.

Зокрема, перевищення небезпечних позначок на 0,3-1,1 м (з тенденцією до зростання) спостерігалося в Чернігівській області: водами Дніпра - у Чернігівському, Ріпкинському районах, водами Десни - у Новгород-Сіверському, Коропському та Сосницькому районах. За прогнозами метеорологів, зростання рівнів на Дніпрі в Чернігівській області триватиме до 2-5 травня, висота затоплення заплави може досягти 2-2,2 м, а перевищення небезпечних позначок - 1-1,3 м.

На Десні в Чернігівській області зростання рівнів триватиме до середини травня, у Київській - до 15-25 травня. При цьому перевищення позначок заплави Десни в Чернігівській області може досягати 0,7-1,8 м, у Київській (нижче водопосту Літки) - до 0,3 м; небезпечних позначок - на 0,3-1,7 м (у Чернігівській області).

У нижній течії Прип'яті сформувався максимум водопілля, який за висотою рівнів на 1,2-1,4 м вище від середніх багаторічних показників.

Внаслідок скидів води з Канівського водосховища досягнуті небезпечні позначки підтоплення в межах кількох сільських населених пунктів у верхів'ях Кременчуцького водосховища (Черкаська обл.).

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ