У КМДА подумають, чи забороняти автокав’ярні



Експерти вважають, що автокав'ярня на Подолі у четвер згоріла через коротке замикання.

"Зі висновками експертів, сталося самозаймання через коротке замикання", - розповіла помічник начальника Подільського рай управління ГУ МВС Києва Юлія Шевчук газеті "Комерсант-Україна".

"Відкриття кримінального провадження не означає, що був підпал – за результатами експертизи буде ухвалено рішення про проведення розслідування або про закриття провадження", - додала вона.

Водночас, президент Асоціації мобільних кав'ярень Віталій Бяльський упевнений, що машину підпалили навмисно.

"Я був на місці подій, балон лежав збоку, без розриву. До того ж господар автомобіля стверджує, що йому останнім часом хтось погрожував. Цей випадок не має нічого спільного з безпекою газових балонів", - сказав він.

Як відомо, раніше в. о. першого заступника голови КМДА Анатолій Голубченко заявив, що влада планує зайнятися ринком автокав’ярень За його словами, у більшості машин для готування напоїв використовується газ, а це небезпечно.

Після інциденту в четвер у столиці зібралися вирішити питання радикально. "У нас немає іншого виходу, крім як зупинити цю діяльність", - заявила голова департаменту промисловості й розвитку підприємництва КМДА Людмила Денисюк. 

А начальник управління з надзвичайних ситуацій КМДА Сергій Рюмшин зазначив, що рішення про долю автокав’ярень буде ухвалене найближчим часом на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій.

"Цей сервіс потрібен, але не можна, щоб він надавався стихійно. Будемо вирішувати, що робити з кав'ярнями – можливо, заборонимо, а, можливо, вирішимо встановлювати у певних місцях", - сказав він. 

За словами Денисюк, у "ДержавтотрансНДІпроект" роз'яснили, що газові балони можуть використовуватися на автомобілях тільки в якості джерела пального – підключення іншого обладнання до них не передбачене.

А Бяльський зазначив, що у відповіді організації йдеться про автомобільні газові балони, а Асоціація мобільних кав'ярень пропонує встановлювати спеціальні сертифіковані побутові балони.

"Так працюють в усьому світі. Ми вже направили свої пропозиції в Держслужбу гірського нагляду й промбезпеки. Серед них – використання балонів із мультиклапаном, який стравлює зайвий тиск, і загроза вибуху знімається", - сказав він.

"Якщо в НДІ розроблять проект і відпрацюють усе з Держгірнаглядом, то ми підемо на те, що автокав’ярні будуть працювати на газі. Якщо ні, то тільки на електриці", - сказала Денисюк.

Втім, Бяльський сумнівається в життєздатності ідеї з електрикою: "Це буде складно й витратно, підприємці навряд чи підуть на це". 

Між тим у КМДА розробляють правила роботи автокав’ярень. Підприємцям пропонують дозволити роботу тільки після укладання договору про виплату пайової участі.

Крім того, власнику машини необхідно буде надати свідчення про реєстрацію автомобіля з оцінкою про його переобладнання, санітарний паспорт, висновок санепідеміологічної експертизи, а також документ про узгодження місця розташування машини з ДАІ.

У КМДА планують подати ці правила на розгляд Київради у червні. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ