"Київводоканал" каже, що жовта гидота на Дніпрі – норма. Оновлено



Жовта гидота на Дніпрі. Фото Олексія Давиденка

Усі показники якості дніпровської та деснянської вод перебувають у нормі.

Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Київводоканал", коментуючи появу брудно-жовтих плям на Дніпрі та у прибережній зоні Русаніської протоки.

У "Київводоканалі" відзначили, що у зв’язку з повідомленнями  у ЗМІ вони провели термінові додаткові дослідження поверхневих вод Дніпра та Десни.

"Висновки лабораторій Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій підтвердили, що усі показники якості річкової води, яка надходить на очисні споруди, перебувають в межах визначених норм. Жодної загрози якості питної води, що подається у централізовану мережу водопостачання, наразі немає", - йдеться у повідомленні.

"Припущення з приводу того, що причиною появи жовтих плям на поверхні Дніпра може бути витік каналізації, не підтвердились. Усі споруди водовідведення Київводоканалу працюють у штатному режимі. Жодних аварійних ситуацій, які могли б призвести до забруднення стоками поверхневих джерел водопостачання, не траплялось", - додали у водоканалі.

У прес-службі наголосили, що отримані дані свідчать лише про те, що попереду йде паводковий період, "для якого властиві підвищення каламутності річкової води, кольоровості, окиснюваності, поступового зменшення лужності".

У компанії зауважили, що забір річкової води на очисні споруди станцій "Київводоканалу" здійснюється на глибині 7 м, тому "поверхневі забруднення не впливають в цілому на якість питної води".

Пізніше у "Київводоканалі" повідомили, що з’ясували причину жовтих плям на воді.

"Жовто-коричневий лід, що вкрив Дніпро – це шуга, яка утворюється щороку у передпаводковий період. Цього року після танення та розлиття річок, які впадають у Дніпро вище за течією від київського водосховища, відбулося різке похолодання. Шуга, що з’явилася на поверхні річок, ввібрала усю органіку з берегів та набула інтенсивного жовтого кольору", - повідомили у водоканалі.

У прес-службі наголосили, що "такої ж думки дотримується Державне агентство водних ресурсів України, яке наразі підтвердило висновки "Київводоканалу". 

Як повідомлялося раніше, Дніпро та Русанівський канал забруднені невідомою речовиною жовтого кольору. Уздовж берегів водойм тягнеться брудно-жовта смуга у кілька метрів завширшки.

Після цього Прокуратура столиці зобов’язала екоінспекцію терміново з’ясувати причини появи жовтих плям на Дніпрі.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ