Столичні активісти вимагають розпуску Київради


Лідери громадських організацій, що входять до складу Незалежної громадської ради киян "Київське Віче", закликають Верховну Раду призначити дату проведення виборів мера й депутатів Київради.

Про це вони заявили на прес-конференції у Лігабізнесінформ 19 березня.

Члени організацій "Кияни для киян", "Кияни разом", "Наша земля", громадської ініціативи "Гостина республіка" наполягають на негайному саморозпуску Київради.

Вони також вимагають від політиків переглянути закон про столицю, доповнивши його положенням про те, що обраний у два тури міський голова є також і головою Київської міськадміністрації.

Наразі активісти оголосили про початок формування відкритого списку громадських активістів, щоб потім їх висунути кандидатами у депутати Київради.

"Після опитування буде також визначена кандидатура на посаду київського міського голови для підтримки неполітичними громадськими організаціями міста... Ми бачимо потенційними партнерами на майбутніх виборах у Київраду опозиційні політичні сили", - заявили у "Київському Вічі".

Крім того, активісти вимагають розпуску скандально обраної Громадської ради при КМДА, наполягаючи, що голова КМДА Олександр Попов не мав права її узаконювати.

"Київське Віче планує подати позов до суду про незаконність його (Попова) розпорядження про створення Громадської ради", - повідомив голова організації Київське лікарське товариство Олег Мусій.

За словами координатора громадської організації "Наша земля" Ігоря Гурчика, серед завдань активістів – впровадження закону про відкликання депутатів, створення закону про владу громад на основі Магдебурзького права, повернення Києву самоврядування.

Як відомо, парламент ще не визначив дату виборів мера й Київради. Опозиція в Раді наполягає на об'єднанні посад міського голови й голови КМДА й одночасному проведенні виборів мера й депутатів 2 червня 2013 року.

У Партії регіонів заявили, що не визначилися з датою, але варіант, який пропонує опозиція, неможливий.

Опозиція у Верховній раді каже, що регіонали вирішили відкласти вибори в Києві аж до 2015 року.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ