Суд не вважає Гостиний двір пам’яткою


Окружний адмінсуд Києва відмовився скасувати постанову Кабміну про виключення будівлі Гостинного двору зі списку пам'яток архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави.

Про це йдеться у відповідному визначенні суду від 27 лютого, повідомляють "Українські новини".

З позовом про скасування постанови Кабміну звернулися до суду приватне виробничо-торговельне підприємство "Гостинний двір", Київська міська організація Всеукраїнської громадської організації "Громадянська позиція".

Крім того, 23 січня від Українського товариства охорони пам'яток надійшло клопотання про забезпечення адмінпозову через припинення дії постанови Кабміну і заборони "Укрреставрації" проводити будь-які будівельні роботи в будівлі Гостинного двору.

Клопотання мотивоване тим, що на час розгляду справи судом невідомі особи спробували силою захопити Гостиний двір й почати виконання будівельних робіт з його реконструкції.

У клопотанні було зазначено, що такі дії спрямовані на якнайшвидше проведення будівельних робіт, перш ніж у судовому порядку буде вирішено питання про правомірність позбавлення будівлі охоронного статусу.

"Виходячи зі змісту поданої заяви, суд дійшов висновку про її необґрунтованість, оскільки в заявленому клопотанні й представлених у ньому матеріалах взагалі не видно зв'язку між прийнятою постановою Кабміну й будівельними роботами з реконструкції (перебудови) будівлі Гостинного двору під ТРЦ. Крім того, з матеріалів справи не вбачається, що відповідач – Кабмін намагається здійснювати будівельні роботи", - сказано у визначенні суду.

Суд також визначив, що особи, які, на думку заявника, такі роботи здійснюють, не зазначені і як учасники адмінпроцесу не заявлені; також немає відомостей про те, що ними є суб'єкти владних повноважень, до яких можна застосувати передбачені законодавством заходи.

Крім того, суд визначив, що вимогу Українського товариства охорони пам'яток про призупинення дії постанови Кабміну в ухваленні рішення в справі не може бути забезпечено, оскільки призупинення судом дії постанови є фактично вирішенням суперечки по суті.

Таким чином, у задоволенні клопотання Українському товариству охорони пам'яток у забезпеченні позову суд відмовив.

Також суд відмовився заборонити "Укрреставрації" проводити будь-які будівельні роботи в будівлі Гостинного двору, оскільки вимога заявлена не до суб'єкта владних повноважень.

Як відомо, Окружний адмінсуд 21 лютого заборонив ВО "Свобода" проводити будь-які акції й установлювати намети на території Гостинного двору й на прилеглій до будівлі території.

Відповідно до визначення, дії активістів на території й прилеглій території Гостинного двору загрожують правам, свободам та інтересам позивача – "Укрреставрації", оскільки приводять до псування майна компанії, а також перешкоджають реконструкції аварійної будівлі, що є історичною пам'яткою.

При цьому 30 січня той же суд відмовив "Громадянській позиції" у позові про скасування рішення Київради про виділення "Укрреставрації" 1,02 га землі під Гостинним двором для його реконструкції під ТРЦ на підставі протилежної позиції, вважаючи, що Гостинний двір не є історичною пам'яткою.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ